Švestkový koláč „pod čepicí“
Sněhovou čepici (v gastronomickém slovníku byste tuto záležitost našli spíš pod názvem meringue) připravíte z vyšlehaných bílků s cukrem, které pak dáte ještě zapéct. Spolu se švestkovou nebo jinou pikantí ovocnou náplní pak tvoří na koláčích úžasnou dvojku.
Budete potřebovat:
na korpus:
- 2 celá vejce + 2 žloutky
- 125 g tuku na pečení
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 175 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1-2 lžíce mléka
na náplň:
- 2 bílky
- citronová šťáva
- 125 g cukru
- 500 g švestek
- plátky mandlí
Postup:
- Na korpus utřeme máslo s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny a postupně zapracujeme vejce a žloutky.
- Vmícháme mouku s práškem do pečiva a nakonec mléko.
- Těsto rozprostřeme do tukem vymazané a strouhankou vysypané formy.
- Pokladáme na něj rozpůlené švestky a v troubě vyhřáte na 200 stupňů pečeme asi 30 minut.
- Bílky vyšleháme s trochou citrónové šťávy a postupně zašleháváme cukr, dokud nevznikne hladký lesklý sníh.
- Navrstvíme ho na švestky a pečeme dalších 10-15 minut.
- Na závěr posypeme plátky nasucho opražených plátků mandlí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.