Švestkový „krambl“

Křupavý, voňavý a plný sezónního ovoce - to je krambl. Pokud ho neznáte, tak si stačí představit koláč s ovocem, který je zapečený s máslovou drobenkou.

Budete potřebovat:

  • 700 g švestek
  • 1 lžíce portského vína
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • skořice
  • 50 g cukru
  • 100 g ovesných vloček
  • 90 g třtinového cukru
  • 70 g polohrubé mouky
  • 90 g másla

 

Postup:

  1. Rozpůlené švestky promícháme s portským vínem, citrónovou šťávou, špetkou skořice a cukrem.
  2. Necháme asi 30 minut stát.
  3. Zapékací mísu vymažeme máslem a půlky švestek rozprostřeme na dno.
  4. V míse smícháme vločky, mouku, skořici a třtinový cukr.
  5. Prsty zapracujeme měkké máslo tak, aby vznikla směs podobná drobence.
  6. Posypeme jí švestky a dáme do dobře vyhřáté trouby zhruba na 35 minut (dokud nebude povrch křupavý a švestky měkké).
  7. Rozdělíme na talíře a servírujeme ještě teplé.


autor: Zuzana Plíšková