Polévka z černého kořene
Tentokrát se za receptem vydáme do Velkých Bílovic – do Restaurace Na Pekárně.
Rádi zde v sezóně vítají cyklisty, které láká pohádkový areál zámku Lednice a jeho okolí nebo tajemství templářských sklepů v Čejkovicích. Vladimír Kumpan pro vás vybral polévku z málo používané, ale lahodné zeleniny.
Černý kořen je velice nenáročnou plodinou, paradoxně se ale v České republice pěstuje velice zřídka. Před přípravou je nutné ho pečlivě omýt a zbavit černého povrchu, stejně tak latexu, který z kořene vytéká. Černý kořen má nasládlou chuť připomínající chuť pastináku.
Černý kořen je léčivou potravinou proti různým zdravotním neduhům a současně ladí k masu vařený i k zeleným salátovým lístkům podávaný za syrova.
Budete potřebovat:
- 600g černého kořene
- 200g šalotky
- 30 ml olivového oleje
- stroužek česneku
- 200 ml bílého vína
- 1 litr drůbežího vývaru
- 300 ml smetany
- citron
- 100g másla
- 300g uzeného kachního prsa
- sůl a pepř
Postup:
- Černý kořen omyjeme, oloupeme a vložíme do vody s citronem.
- Šalotku s česnekem nakrájíme najemno, orestujeme na olivovém oleji a přidáme na plátky nakrájený černý kořen.
- Zalijeme bílým vínem, přidáme drůbeží vývar a vaříme doměkka.
- Polévku rozmixujeme a dochutíme solí a pepřem.
- Nakonec zjemníme máslem a smetanou.
- Uzená kachní prsa nakrájíme na tenké plátky a vložíme do polévky při závěrečném servírování.
Nevšední polévka může v čase adventu příjemně překvapit vaši návštěvu. Další inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu gourmetjiznimorava.cz.
Související
-
Grilovaná vepřová žebra
Sláva zdravým kvasinkám! Pivovarnické zvolání je z Kyjovského pivovaru, kde Tomáš Machalínek dokáže s pivem skloubit i gastronomii.
-
Krůtí na liškách
Dnes si společně připravíme recept, který voní houbami, ale i kmínem – krůtí na liškách.
-
Bukovanská kapustnice
Za receptem do středečního Apetýtu se vydáme do srdce Slovácka, kde stojí replika starého holandského větrného mlýna – Bukovanský mlýn je vyhlášeným turistickým cílem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka