Polévka z černého kořene

Tentokrát se za receptem vydáme do Velkých Bílovic – do Restaurace Na Pekárně.

Rádi zde v sezóně vítají cyklisty, které láká pohádkový areál zámku Lednice a jeho okolí nebo tajemství templářských sklepů v Čejkovicích. Vladimír Kumpan pro vás vybral polévku z málo používané, ale lahodné zeleniny.

Černý kořen je velice nenáročnou plodinou, paradoxně se ale v České republice pěstuje velice zřídka. Před přípravou je nutné ho pečlivě omýt a zbavit černého povrchu, stejně tak latexu, který z kořene vytéká. Černý kořen má nasládlou chuť připomínající chuť pastináku.

Černý kořen je léčivou potravinou proti různým zdravotním neduhům a současně ladí k masu vařený i k zeleným salátovým lístkům podávaný za syrova.

Budete potřebovat:

  • 600g černého kořene
  • 200g šalotky
  • 30 ml olivového oleje
  • stroužek česneku
  • 200 ml bílého vína
  • 1 litr drůbežího vývaru
  • 300 ml smetany
  • citron
  • 100g másla
  • 300g uzeného kachního prsa
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Černý kořen omyjeme, oloupeme a vložíme do vody s citronem.
  2. Šalotku s česnekem nakrájíme najemno, orestujeme na olivovém oleji a přidáme na plátky nakrájený černý kořen.
  3. Zalijeme bílým vínem, přidáme drůbeží vývar a vaříme doměkka.
  4. Polévku rozmixujeme a dochutíme solí a pepřem.
  5. Nakonec zjemníme máslem a smetanou.
  6. Uzená kachní prsa nakrájíme na tenké plátky a vložíme do polévky při závěrečném servírování.

Nevšední polévka může v čase adventu příjemně překvapit vaši návštěvu. Další inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu gourmetjiznimorava.cz.

Související

  • Grilovaná vepřová žebra

    Sláva zdravým kvasinkám! Pivovarnické zvolání je z Kyjovského pivovaru, kde Tomáš Machalínek dokáže s pivem skloubit i gastronomii.

  • Krůtí na liškách

    Dnes si společně připravíme recept, který voní houbami, ale i kmínem – krůtí na liškách.

  • Bukovanská kapustnice

    Za receptem do středečního Apetýtu se vydáme do srdce Slovácka, kde stojí replika starého holandského větrného mlýna – Bukovanský mlýn je vyhlášeným turistickým cílem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...

Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Lidský faktor

Lidský faktor

Koupit

Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová