Polévka z černého kořene
Tentokrát se za receptem vydáme do Velkých Bílovic – do Restaurace Na Pekárně.
Rádi zde v sezóně vítají cyklisty, které láká pohádkový areál zámku Lednice a jeho okolí nebo tajemství templářských sklepů v Čejkovicích. Vladimír Kumpan pro vás vybral polévku z málo používané, ale lahodné zeleniny.
Černý kořen je velice nenáročnou plodinou, paradoxně se ale v České republice pěstuje velice zřídka. Před přípravou je nutné ho pečlivě omýt a zbavit černého povrchu, stejně tak latexu, který z kořene vytéká. Černý kořen má nasládlou chuť připomínající chuť pastináku.
Černý kořen je léčivou potravinou proti různým zdravotním neduhům a současně ladí k masu vařený i k zeleným salátovým lístkům podávaný za syrova.
Budete potřebovat:
- 600g černého kořene
- 200g šalotky
- 30 ml olivového oleje
- stroužek česneku
- 200 ml bílého vína
- 1 litr drůbežího vývaru
- 300 ml smetany
- citron
- 100g másla
- 300g uzeného kachního prsa
- sůl a pepř
Postup:
- Černý kořen omyjeme, oloupeme a vložíme do vody s citronem.
- Šalotku s česnekem nakrájíme najemno, orestujeme na olivovém oleji a přidáme na plátky nakrájený černý kořen.
- Zalijeme bílým vínem, přidáme drůbeží vývar a vaříme doměkka.
- Polévku rozmixujeme a dochutíme solí a pepřem.
- Nakonec zjemníme máslem a smetanou.
- Uzená kachní prsa nakrájíme na tenké plátky a vložíme do polévky při závěrečném servírování.
Nevšední polévka může v čase adventu příjemně překvapit vaši návštěvu. Další inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu gourmetjiznimorava.cz.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.