Pečené vepřové koleno
Úterní Apetýt přináší návod, jak na pečené vepřové koleno. To je označováno jako jedno z našich národních jídel. Souvisí s masopustem, a tak celý týden uslyšíte v Apetýtu recepty, které s obdobím před půstem souvisí.
Příprava tohoto jídla je sice zdlouhavější, ale odmění vás měkkým šťavnatým masem uvnitř s křupavou kůží na povrchu.
Budete potřebovat:
- 1 vepřové koleno
- sůl
- černé pivo
na marinádu:
- 150 ml 10° černého piva
- 2 lžíce třtinového cukru
- čerstvý zázvor (asi 2 cm)
- 4 lžíce ostrého kečupu
- 1 lžíci sójové omáčky
- 1 lžíci dijonské hořčice
- 4 stroužky česneku
Postup:
- V kastrůlku zahříváme pivo s cukrem, dokud se cukr nerozpustí.
- Přidáme rozetřený česnek, nakrájený zázvor a na mírném ohni vaříme asi 8 minut.
- Dále přidáme kečup, hořčici a sójovou omáčku, řádně promícháme a ještě asi 5 minut za stálého míchání vaříme.
- Koleno na jedné straně nařízneme až ke kosti, dále nařezáváme kůži po celém obvodu kolena.
- Osolíme a snažíme se sůl vetřít do všech zářezů.
- Osolené koleno přendáme do mísy, potřeme marinádou a opět se snažíme ji co nejvíce vetřít do všech zářezů.
- Mísu přiklopíme a necháme 24 hodin v chladu marinovat.
- Koleno přendáme do pekáče, vytřeme veškerou marinádu, dáme do pekáče na koleno, podlijeme černým pivem.
- Vložíme do vyhřáté trouby na 220 °C a necháme asi 20 minut péct.
- Poté snížíme teplotu na 150 °C a necháme za občasného podlití pivem, nebo přelévání výpekem péct 2-3 hodiny.
- Podáváme s pečivem jak teplé, tak i studené. Zapíjíme dobře vychlazeným pivem.
Související
-
Škvarkoví šneci
Upečte si masopustní škvarkové šneky. Chutnají skvěle! Páteční Apetýt vám nabízí recept.
-
Fašankové koblihy z Kozojídek
Boží milosti, jitrnice, huspenina – to vše jsou tradiční masopustní lahůdky. My dnes přidáme recept na tradiční fašankové koblihy z Kozojídek.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.