Fašankové koblihy z Kozojídek
Boží milosti, jitrnice, huspenina, zabijačkové dobroty všeho druhu – to vše jsou tradiční masopustní lahůdky. My dnes přidáme recept na tradiční fašankové koblihy z Kozojídek.
Budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- ½ l mléka
- 5 lžic cukru
- 50 g kvasnic
- 5 žloutků
- štamprle rumu nebo slivovice (0,05 l)
- 2 vařené brambory
- marmeládu nebo ušlehané bílky
- tuk na smažení
- špetku soli
Postup:
- Z teplého mléka, cukru a droždí uděláme kvásek, přidáme žloutky, štamprlu rumu nebo slivovice a uvařené a jemně nastrouhané brambory.
- Vypracujeme hodně vláčné těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout.
- Pak vyhazujeme lžičkou malé bochánky, které necháme zase trochu nakynout.
- Poté vytvoříme prsty uprostřed bochánku důlek a vhazujeme do rozpáleného oleje.
- Hotové pocukrujeme a do důlku dáme marmeládu nebo šlehané bílky s cukrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.