Fašankové koblihy z Kozojídek

Boží milosti, jitrnice, huspenina, zabijačkové dobroty všeho druhu – to vše jsou tradiční masopustní lahůdky. My dnes přidáme recept na tradiční fašankové koblihy z Kozojídek.

Budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • ½ l mléka
  • 5 lžic cukru
  • 50 g kvasnic
  • 5 žloutků
  • štamprle rumu nebo slivovice (0,05 l)
  • 2 vařené brambory
  • marmeládu nebo ušlehané bílky
  • tuk na smažení
  • špetku soli

Postup:

  1. Z teplého mléka, cukru a droždí uděláme kvásek, přidáme žloutky, štamprlu rumu nebo slivovice a uvařené a jemně nastrouhané brambory.
  2. Vypracujeme hodně vláčné těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout.
  3. Pak vyhazujeme lžičkou malé bochánky, které necháme zase trochu nakynout.
  4. Poté vytvoříme prsty uprostřed bochánku důlek a vhazujeme do rozpáleného oleje.
  5. Hotové pocukrujeme a do důlku dáme marmeládu nebo šlehané bílky s cukrem. 
zdroj: Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.