Kuřecí prsa s pórkem
Recept na kuřecí prsa s pórkem nám poslala posluchačka Anna z Hustopečí. Naučila se ho od své kamarádky. Říká, že patří u nich v rodině k těm velmi oblíbeným. Díky Apetýtu se ho naučíte i vy.
Budete potřebovat:
- 2 kuřecí prsa
- 1 pórek
- 250 ml kuřecího vývaru
- 2 lžíce másla
- 1 lžičku citronové šťávy
- sůl a pepř
- špetku sušené majoránky
Postup:
- Pórek očistěte, zelené části důkladně omyjte pod tekoucí vodou a vše nakrájejte na tenká kolečka nebo nudličky.
- Přendejte do mělkého kastrolu, zalijte vývarem, přidejte polovinu másla a zvolna vařte 8-10 minut, dokud pórek nezměkne a část tekutiny se nevyvaří natolik, že v ní pórek nebude celý ponořený.
- Každý kousek masa rozřízněte na dva tenké plátky, z obou stran je osolte a opepřete.
- Potom maso položte do pórku, částí pórku ho svrchu zahrňte.
- Utěsněte poklicí a vařte pozvolna dalších 10 minut, dokud maso nezměkne.
- Jakmile je měkké, vyjměte maso na talíř.
- Zvyšte výkon plotýnky a za stálého míchání částečně zredukujte tekutinu pod pórkem.
- Odstavte, ochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem, vmíchejte zbytek másla a hned podávejte.
- Pórkovou šťávu můžete i rozmixovat, jako příloha je výborná rýže nebo kuskus.
Související
-
Sýr z trouby
Smažený sýr patří mezi klasiku českých restaurací, zejména pokud je k němu poctivá porce tatarky. Doma si ho ale můžete připravit ve zdravější podobě.
-
Nakládaný hermelín
Nakládaný hermelín je klasika, kterou si určitě občas dopřejete k dobrému pivu nebo ho doma připravíte pro návštěvu.
-
Rozlítlí ptáčci podle posluchačky Radmily
Posluchačka Radmila z Valašského Meziříčí nám poslala recept, který u nich v rodině patří k velmi oblíbeným. Dokonce mu mužská část rodiny říká „jídlo králů“.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.