Nakládaný hermelín

Nakládaný hermelín je klasika, kterou si určitě občas dopřejete k dobrému pivu nebo ho doma připravíte pro návštěvu.

U sýrů s plísní platí, že čím je sýr starší, tím je měkčí a trochu jinak (především uvnitř) vypadá. U nedostatečně vyzrálých sýrů je při rozkrojení vidět takzvané „tvarohové jádro“, což ale není nic špatného, naopak se takový sýr hodí více na smažení.

Velmi vyzrálý až částečně přezrálý sýr může zase vonět (a to nemusí být pro někoho příjemné) po čpavku. Ten vzniká rozkladem mléčné bílkoviny právě působením plísní.

Pojďme se v Apetýtu naučit, jak správně naložit hermelín. Na jednu menší zavařovací sklenici budete potřebovat:

  • 2 ks hermelínu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 menší cibuli
  • nové koření, černý pepř, bobkový list
  • půl lžičky sladké papriky
  • 1 lžičku plnotučné hořčice
  • sůl
  • rostlinný olej

Postup:

  1. Hermelíny podélně rozkrojíme a dáme stranou.
  2. Prolisovaný česnek smícháme s paprikou a hořčicí.
  3. Hermelíny promažeme pastou z česneku a hořčice a přiklopíme zpět.
  4. Cibuli nakrájíme na kolečka. Do vhodné nádoby postupně vkládáme cibuli na kolečka a hermelíny.
  5. Přidáme pár kuliček nového koření, pepře a bobkový list.
  6. Celé zalijeme olejem, aby bylo vše důkladně ponořeno.
  7. Necháme v chladu uležet asi 14 dní a poté podáváme nejlépe s čerstvým chlebem.

Mohlo by vás zajímat