Pečená vinná klobása
Recept Apetýtu bude pro milovníky masa a gurmány. S následujícím jídlem si totiž musíte vyhrát, výsledek ovšem stojí za to.
Budete potřebovat:
- 600 g vinné klobásy
- 300 g kořenové petržele
- 200 g anglické slaniny
- 1 červenou papriku
- 5 stroužků česneku
- 100 ml bílého vína
- 5 lžic slunečnicového oleje
- hrst tymiánu
- sůl, pepř
Postup:
- Rozehřejeme troubu na 180 stupňů.
- Očištěnou a nakrájenou petržel restujeme na pánvi s třemi lžícemi oleje zhruba 5 minut.
- Poté přidáme nakrájenou slaninu a restujeme dozlatova.
- Přisypeme na proužky nakrájenou papriku a promícháme.
- Nakonec přidáme na plátky nakrájený česnek, krátce orestujeme a podlijeme bílým vínem.
- Necháme provařit a víno zredukovat, osolíme a opepříme a dáme do zapékací mísy.
- Vinnou klobásu nakrájíme na stejné dílky, zatočíme do kolečka a upevníme špejlí.
- Na rozehřátou pánev nalijeme dvě lžíce oleje a přidáme neobraný tymián.
- Na bylinku položíme stočenou klobásu a krátce ji opečeme z obou stran.
- Stejně připravíme i ostatní kusy.
- Poté je postupně vyskládáme na zeleninu a dopečeme v troubě zhruba 15 minut.
Tip: Recept se dá s malou obměnou použít i při grilování.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.