Kuře na medvědím česneku s tvarohovo-bramborovými noky

Oslava jarní rovnodennosti se považovala za významný mezník v roce, kdy končila nadvláda zimy a bylo třeba se s ní důstojně rozloučit, aby mohl přijít nový život.

Jedním z hlavních obřadů bylo „vynášení Morany“ – symbolu zimy, jejíž figurína byla společně se vším starým a nepotřebným spálena, popřípadě hozena do vody či zakopána do země.

Nakonec lid přišel k řece Malši a Moranu zapálil

Když proběhlo symbolické loučení se se starým, mohl přijít dnes už zapomenutý rituál „přinášení nového léta do vsi.“ Mladá děvčata natrhala rašící ratolesti a ozdobila je pentlemi i malou panenkou představující bohyni jara Vesnu. Celý průvod procházel vesnicí se zpěvem a tancem.

Podobně důležitým a cenným rituálem byla „ochrana klíčících semen“ v zemi, která zajišťovala budoucí úrodu, stejně tak jako vzpomínka na zemřelé, kteří byli vnímáni jako ochránci budoucí úrody. Nechyběla ani obřadní jarní očista, při které se lidé šlehali zelenými ratolestmi a polévali pramenitou živou vodou.

Vzpomeňme také na obřadní potraviny. Při hostině se vyjadřovalo poděkování za nové síly, vzkříšení a obnovu. Na stole nechybělo sváteční pečivo z nejlepší mouky, životadárná vejce, tvaroh, máslo, med, vše doplněno jarními bylinkami.

medvědí česnek

V receptu pondělního Apetýtu zužitkujeme několik těchto surovin a pustíme se do kuřete na medvědím česneku s tvarohovo-bramborovými noky.

Budete potřebovat:

  • 4 kusy kuřecích prsních řízků
  • 8 plátků slaniny
  • 4 hrsti medvědího česneku
  • sůl a pepř na dochucení
  • 6 kávových lžiček medu
  • 500 g tvarohu (v alobalu, ne ve vaničce)
  • 2 větší brambory
  • 2 vejce
  • 6 polévkových lžic másla
  • krupici
  • olivový olej

Postup:

  1. Nejdřív si připravíme těsto na noky. Smícháme tvaroh a nastrouhané ve slupce uvařené brambory, vejce, sůl, koření a pár lístků nadrobno nasekaného medvědího česneku. Promícháme a krupici přidáme podle potřeby. Malou kuličku hodíme do vřící vody a pokud udrží tvar, těsto je v pořádku.
  2. Vytvarujeme dvoucentimetrový váleček a krájíme kolečka. Dáme vařit, dokud noky nevyplavou na hladinu a nejlépe malým cedníkem vyjmeme.
  3. Poté se pustíme do masových balíčků. Rozložíme si plátky slaniny, na ně poklademe celé lístky medvědího česneku a potom kuřecí prsa, která jsme každé rozřízli na půlky. Maso osolíme, okořeníme a polijeme medem, zabalíme a zajistíme nití nebo špejlí. Máme 4 balíčky. Opečeme je na pánvi s olivovým olejem, zhruba 6 minut z každé strany.
  4. Maso poté vyjmeme, do výpeku přilijeme naběračku vody z noků, přidáme 3 lžíce másla a metličkou rozmícháme. Omáčku dosolíme podle chuti a přidáme lžičku medu, maso vložíme nazpět a necháme ještě 10 minut dusit.
  5. Na druhé pánvi si rozehřejeme zbylé máslo, přidáme zbytek medvědího česneku a předehřejeme podobně jako špenát, odsuneme na okraj pánvice a přidáme uvařené noky, krátce opečeme a prohřejeme.

Související

  • S jarem přichází čas klíčení. Jak na to?

    Jak na domácí klíčení semínek? S jarem přichází ten nejlepší čas na klíčení společně s konzumací zdraví užitečných mladých klíčků. Připravili jsme pro vás návod.

  • Zelené smoothie plné vitamínů

    „Střídmost je láska k vlastnímu zdraví,“ praví moudrý citát a my se toho v receptu dnešního Apetýtu budeme držet.

  • Domácí tvarohová pomazánka

    Pondělní Apetýt přináší nahlédnutí do připravované knihy Babské rady, která bude především naplněna zajímavými recepty. Tady je jeden z nich!