Nadívanina z Jalubí
Na Zelený čtvrtek v apetýtových receptech vybíráme z Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku. A bude to něco tradičně zeleného – Nadívanina z Jalubí s kopřivami.
Budete potřebovat:
- 10 rohlíků
- ½ litru mléka
- 5 vajec
- sůl
- 100 g slaniny
- 250 g nakrájeného uzeného masa či šunky
- zelenou petrželku a kopřivy
- nové koření
- sádlo nebo máslo
Postup:
- Do misky dáme rohlíky nakrájené na kostičky, zalijeme mlékem.
- Ve druhé nádobě ušleháme vajíčka, osolíme a vlejeme na rohlíky.
- Upražíme na kostičky nakrájenou slaninu, dáme do směsi, přidáme nakrájené uzené či šunku, nasekanou zelenou petrželku, můžeme přidat i nasekané kopřivy.
- Vše zlehka promícháme a ochutíme kořením.
- Směs rozetřeme do vymazaného pekáčku.
- Nahoru přidáme kousek sádla nebo másla a pečeme dorůžova asi 30 minut.
- Můžeme použít i jako nádivku do rolád, masa či kuřete. Nebo jako nádivku na maso.
- Podáváme s bramborovou kaší.
Související
-
Pečené bramborové knedlíky ze Slovácka
Ve čtvrtečních apetýtových receptech listujeme Kuchařkou tradičních pokrmů na Slovácku. Kromě receptů v ní najdete také spoustu krajových názvů jídel.
-
Oškvarkové krajance ze Strážnice
K času zabíjaček patří tradičně také dobře vypečené škvarky či oškvarky. A právě ty jsou součástí dnešního receptu.
-
Fašankové koblihy z Kozojídek
Boží milosti, jitrnice, huspenina – to vše jsou tradiční masopustní lahůdky. My dnes přidáme recept na tradiční fašankové koblihy z Kozojídek.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.