Oškvarkové krajance ze Strážnice
K času zabíjaček patří tradičně také dobře vypečené škvarky či oškvarky. A právě ty jsou součástí dnešního receptu. Zalistovali jsme Kuchařkou tradičních pokrmů na Slovácku a přinášíme vám recept na Oškvarkové krajance.
Budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 150 ml mléka
- 1 polévkovou lžíci moučkového cukru
- ½ kostky kvasnic
- 300 g mletých škvarků
- 1 vejce
- sůl
- celý kmín na posypání
Postup:
- Z trochy vlažného mléka, cukru a kvasnic připravíme kvásek.
- Mouku smícháme v míse se solí, přidáme vejce, škvarky, vzešlý kvásek a zbytek vlažného mléka.
- Vypracujeme vláčné těsto a necháme vykynout.
- Na pomoučeném válu rozválíme těsto na plát.
- Vykrajujeme kolečka nebo trojúhelníky, které klademe na vymazaný plech.
- Posypeme celým kmínem.
- Pečeme dozlatova na 200 stupňů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.