Houbový guláš
V pátečním Apetýtu vybíráme z receptů bez masa. Dnes pro vás máme tip na houbový guláš.
Houby obsahují málo kalorií, proto se jim nemusíme vyhýbat ani při redukční dietě. Zároveň v sobě mají hodně vitamínů a také velké množství draslíku. A díky tomu prospívají například také našemu srdci. Ovšem i u nich samozřejmě platí všeho s mírou.
Budete potřebovat:
- 500 g hub (nejlépe lesních)
- 200 g rajčatového protlaku
- 3 cibule
- 2 stroužky česneku
- sladkou i pálivou papriku
- drcený kmín
- bobkový list
- nové koření
- sůl
- lahůdkové droždí
- olej
Postup:
- Na rozpáleném oleji orestujeme podélně nakrájenou cibuli.
- Zaprášíme lžičkou pálivé a lžičkou sladké papriky a půl lžičkou drceného kmínu.
- Dále přidáme posekaný česnek a nakrájené houby.
- Zalijeme 100 ml vody.
- Osolíme a přidáme bobkové listy a nové koření (podle chuti).
- Za občasného míchání dusíme.
- Až houby změknou, přidáme protlak a dvě lžíce lahůdkového droždí.
- Poté zamícháme a dusíme ještě asi deset minut.
- Nakonec podle chuti dosolíme.
- Podáváme s chlebem nebo knedlíkem.
Související
-
Bramborový guláš z Mařatic
S dnešními recepty pomyslně zavítáme do Mařatic. Tato osada, dnešní součást Uherského Hradiště, patřila ve 13. století cisterciáckému klášteru na Velehradě.
-
Polévka z černého kořene
Tentokrát se za receptem vydáme do Velkých Bílovic – do Restaurace Na Pekárně.
-
Mrkev na smetaně
Dnes bude v hlavní roli pátečního receptu mrkev – věděli jste o ní, že pochází z jižní Asie, z oblasti Afghánistánu, Íránu a Pákistánu?
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.