Bramborový guláš z Mařatic

S dnešními recepty pomyslně zavítáme do Mařatic. Tato osada, dnešní součást Uherského Hradiště, patřila ve 13. století cisterciáckému klášteru na Velehradě.

Nelze úplně doložit, zda už v té době byly v Mařaticích rozsáhlé vinice jako dnes, každopádně k vinnému kraji už tehdy obec patřila. My se dnes do Mařatic ale nevydáváme pro víno, nýbrž pro recept. V Apetýtu listujeme Kuchařkou tradičních pokrmů na Slovácku.

Na bramborový guláš budete potřebovat:

  • 1 střední cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 1-2 lžíce hladké mouky
  • 3 větší brambory
  • 2 klobásky
  • sladká paprika
  • kmín
  • česnek
  • majoránka
  • sůl

Postup:

  1. Na sádle necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme sladkou papriku a zalijeme vodou podle vlastního uvážení.
  2. Poté přidáme oloupané a na kostky nakrájené brambory, kmín, česnek, majoránku, uvařené a oloupané klobásky a vaříme.
  3. Nakonec přidáme záklechtku z vody a hladké mouky a ještě dobře povaříme.
  4. Dochutíme solí.