Bramborový guláš z Mařatic
S dnešními recepty pomyslně zavítáme do Mařatic. Tato osada, dnešní součást Uherského Hradiště, patřila ve 13. století cisterciáckému klášteru na Velehradě.
Nelze úplně doložit, zda už v té době byly v Mařaticích rozsáhlé vinice jako dnes, každopádně k vinnému kraji už tehdy obec patřila. My se dnes do Mařatic ale nevydáváme pro víno, nýbrž pro recept. V Apetýtu listujeme Kuchařkou tradičních pokrmů na Slovácku.
Na bramborový guláš budete potřebovat:
- 1 střední cibule
- 1 lžíce sádla
- 1-2 lžíce hladké mouky
- 3 větší brambory
- 2 klobásky
- sladká paprika
- kmín
- česnek
- majoránka
- sůl
Postup:
- Na sádle necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme sladkou papriku a zalijeme vodou podle vlastního uvážení.
- Poté přidáme oloupané a na kostky nakrájené brambory, kmín, česnek, majoránku, uvařené a oloupané klobásky a vaříme.
- Nakonec přidáme záklechtku z vody a hladké mouky a ještě dobře povaříme.
- Dochutíme solí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka