Nadívanina z Jalubí

Na Zelený čtvrtek v apetýtových receptech vybíráme z Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku. A bude to něco tradičně zeleného – Nadívanina z Jalubí s kopřivami.

Budete potřebovat:

  • 10 rohlíků
  • ½ litru mléka
  • 5 vajec
  • sůl
  • 100 g slaniny
  • 250 g nakrájeného uzeného masa či šunky
  • zelenou petrželku a kopřivy
  • nové koření
  • sádlo nebo máslo

Postup:

  1. Do misky dáme rohlíky nakrájené na kostičky, zalijeme mlékem.
  2. Ve druhé nádobě ušleháme vajíčka, osolíme a vlejeme na rohlíky.
  3. Upražíme na kostičky nakrájenou slaninu, dáme do směsi, přidáme nakrájené uzené či šunku, nasekanou zelenou petrželku, můžeme přidat i nasekané kopřivy.
  4. Vše zlehka promícháme a ochutíme kořením.
  5. Směs rozetřeme do vymazaného pekáčku.
  6. Nahoru přidáme kousek sádla nebo másla a pečeme dorůžova asi 30 minut.
  7. Můžeme použít i jako nádivku do rolád, masa či kuřete. Nebo jako nádivku na maso.
  8. Podáváme s bramborovou kaší. 
zdroj: Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku

Související

  • Pečené bramborové knedlíky ze Slovácka

    Ve čtvrtečních apetýtových receptech listujeme Kuchařkou tradičních pokrmů na Slovácku. Kromě receptů v ní najdete také spoustu krajových názvů jídel.

  • Oškvarkové krajance ze Strážnice

    K času zabíjaček patří tradičně také dobře vypečené škvarky či oškvarky. A právě ty jsou součástí dnešního receptu.

  • Fašankové koblihy z Kozojídek

    Boží milosti, jitrnice, huspenina – to vše jsou tradiční masopustní lahůdky. My dnes přidáme recept na tradiční fašankové koblihy z Kozojídek.