Kuřecí prsa s pórkem

Recept na kuřecí prsa s pórkem nám poslala posluchačka Anna z Hustopečí. Naučila se ho od své kamarádky. Říká, že patří u nich v rodině k těm velmi oblíbeným. Díky Apetýtu se ho naučíte i vy.

Budete potřebovat:

  • 2 kuřecí prsa
  • 1 pórek
  • 250 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • sůl a pepř
  • špetku sušené majoránky

Postup:

  1. Pórek očistěte, zelené části důkladně omyjte pod tekoucí vodou a vše nakrájejte na tenká kolečka nebo nudličky.
  2. Přendejte do mělkého kastrolu, zalijte vývarem, přidejte polovinu másla a zvolna vařte 8-10 minut, dokud pórek nezměkne a část tekutiny se nevyvaří natolik, že v ní pórek nebude celý ponořený.
  3. Každý kousek masa rozřízněte na dva tenké plátky, z obou stran je osolte a opepřete.
  4. Potom maso položte do pórku, částí pórku ho svrchu zahrňte.
  5. Utěsněte poklicí a vařte pozvolna dalších 10 minut, dokud maso nezměkne.
  6. Jakmile je měkké, vyjměte maso na talíř.
  7. Zvyšte výkon plotýnky a za stálého míchání částečně zredukujte tekutinu pod pórkem.
  8. Odstavte, ochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem, vmíchejte zbytek másla a hned podávejte.
  9. Pórkovou šťávu můžete i rozmixovat, jako příloha je výborná rýže nebo kuskus.

Související

  • Sýr z trouby

    Smažený sýr patří mezi klasiku českých restaurací, zejména pokud je k němu poctivá porce tatarky. Doma si ho ale můžete připravit ve zdravější podobě.

  • Nakládaný hermelín

    Nakládaný hermelín je klasika, kterou si určitě občas dopřejete k dobrému pivu nebo ho doma připravíte pro návštěvu.

  • Rozlítlí ptáčci podle posluchačky Radmily

    Posluchačka Radmila z Valašského Meziříčí nám poslala recept, který u nich v rodině patří k velmi oblíbeným. Dokonce mu mužská část rodiny říká „jídlo králů“.