Kuřata s mandlovou nádivkou
V archivech Moravského zemského muzea se dochovala ve své době slavná kuchařská kniha Luisy Ondráčkové, která vařila v klášteře na Starém Brně i v časech Johana Gregora Mendela. Tentokrát vám z kuchařky nabídneme recept chutný a pro víkendové vaření jako stvořený.
V dobovém receptu se píše:
- Očištěná vykuchaná kuřata dobře vysol a naplň následující nádivkou.
- Umíchej 5 dkg másla, přidej 2 celá vejce, při míchání vždy po jednom, na hrot nože soli, 10 dkg v mléce namočené, dobře vymačkané žemle, 8 dkg oloupaných a na nudličky nakrájených mandlí, 8 dkg též oloupaných mandlí s trochou mléka jemně roztlučených, 4 dkg černých rozinek, 4 dkg sultánek, 4 dkg citronátu drobounce nakrájeného, na hrot nože sekané zelené petrželky a 4 dkg cukru.
- Všechno dobře promíchej a kuřata tím naplň, dobře sešij, dej do kastrolu, přilož kus másla a za častého polévání upeč do červena.
- Z pečených kuřat niti odstraň, úhledně rozkrájej, slož na mísu, ozdob zelenou petrželí, polij šťávou a nes na stůl.
- Ke kuřatům podávej kompot.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.