Brněnský salát

I dnes Apetýt vybírá jeden z receptů z Kuchařky pro Mendela. V archivech Moravského zemského muzea se dochovala kuchařská kniha Luisy Ondráčkové, která vařila v klášteře na Starém Brně i v časech slavného genetika.

Dobový návod zní:

  1. Na krátké nudličky nakrájej telecí studenou pečeni, kousek dušeného roastbeefu nebo studený beefsteak, kousek šunky, pak vařeného uzeného jazyka, jednoho očištěného slanečka, 4 sardele, 1 oloupané jablko, 1 kyselou okurku, přidej 2 lžíce vařených bílých fazolí, lžíci kaparů a 2 natvrdo uvařená a hrubě rozsekaná vejce.
  2. Vše vmíchej do majonézy a nechej ½ hodiny před upotřebením stát.
  3. Majonézu si umíchej z 6 žloutků, do ní přilívej 1 kávovou lžíci francouzské hořčice, 9 lžic oleje, trochu octa, bílého pepře a ½ kávové lžíce cukru; je-li hustá, přidej trochu studené vody.
  4. Salát na míse se nožem urovná a ozdobí natvrdo uvařeným vejcem, aspikem, zelenou petrželí, kaviárem a uzeným lososem.

Související

  • Polévka ze zeleného hrachu

    V Apetýtu vybíráme recept z Kuchařky pro Mendela. V archivech Moravského zemského muzea se dochovala kniha Luisy Ondráčkové, která vařila v klášteře na Starém Brně.

  • Pečená husa à la Mendel

    Ty nejlepší hrušky do následujícího receptu si Gregor Johann Mendel nechával sušené posílat z rodných Hynčic.

  • Nakládaný hermelín

    Nakládaný hermelín je klasika, kterou si určitě občas dopřejete k dobrému pivu nebo ho doma připravíte pro návštěvu.