Karbanátky pro vegetariány

Hlavní ingrediencí v dnešním receptu Apetýtu budou brambory a balkánský sýr – ten se vyrábí zásadně z kravského mléka.

Co budete potřebovat:

  • 600 g brambor
  • 200 g balkánského sýru (pokud ho nahradíte jiným, přidejte i sůl)
  • 3 polévkové lžíce strouhanky
  • 1 polévkovou lžíci škrobu
  • petržel, pažitku
  • olej na smažení

Postup:

  1. Začátek postupu je podobný, jako když děláte klasické bramboráky. Oloupané brambory najemno nastrouháme a vymačkáme z nich vodu.
  2. Balkánský sýr nastrouháme také, ale nahrubo, přidáme nasekané bylinky, bramborový škrob a strouhanku, kterou můžeme nahradit rozdrcenými kukuřičnými lupínky.
  3. Vzniklé těsto není třeba solit, protože balkánský sýr je sám o sobě dost výrazný svou slanou chutí.
  4. Karbanátky smažíme ve vyšší vrstvě tuku po obou stranách do zlatova. Po usmažení je dobré odsát papírovou utěrkou přebytečný tuk.
  5. Servírujeme samostatně se zeleninovou oblohou a svěžím dipem ze zakysané smetany s trochou soli, do které nastrouháme sterilovaný okurek.

Související

  • Tvarůžkový štrůdl

    Za rodinným receptem se vydáme do tvarůžkové cukrárny v Lošticích, kde vytváří originální tvarůžkové dorty i moučníky. Podnik sídlí v krásném regionu Hané.

  • Carpaccio z červené řepy

    Apetýt vám v dnešním receptu připomene, že červená řepa je výborným zdrojem vitamínů. Ovšem ne každý ji má ve svém jídelníčku rád.

  • Cizrnový salát

    Ve starověké Mezopotámii se kromě cizrny jako první domestikované rostliny pěstovala rovněž jednozrnná a dvouzrnná pšenice, stejně jako čočka a hrách.