Karbanátky pro vegetariány
Hlavní ingrediencí v dnešním receptu Apetýtu budou brambory a balkánský sýr – ten se vyrábí zásadně z kravského mléka.
Co budete potřebovat:
- 600 g brambor
- 200 g balkánského sýru (pokud ho nahradíte jiným, přidejte i sůl)
- 3 polévkové lžíce strouhanky
- 1 polévkovou lžíci škrobu
- petržel, pažitku
- olej na smažení
Postup:
- Začátek postupu je podobný, jako když děláte klasické bramboráky. Oloupané brambory najemno nastrouháme a vymačkáme z nich vodu.
- Balkánský sýr nastrouháme také, ale nahrubo, přidáme nasekané bylinky, bramborový škrob a strouhanku, kterou můžeme nahradit rozdrcenými kukuřičnými lupínky.
- Vzniklé těsto není třeba solit, protože balkánský sýr je sám o sobě dost výrazný svou slanou chutí.
- Karbanátky smažíme ve vyšší vrstvě tuku po obou stranách do zlatova. Po usmažení je dobré odsát papírovou utěrkou přebytečný tuk.
- Servírujeme samostatně se zeleninovou oblohou a svěžím dipem ze zakysané smetany s trochou soli, do které nastrouháme sterilovaný okurek.
Související
-
Tvarůžkový štrůdl
Za rodinným receptem se vydáme do tvarůžkové cukrárny v Lošticích, kde vytváří originální tvarůžkové dorty i moučníky. Podnik sídlí v krásném regionu Hané.
-
Carpaccio z červené řepy
Apetýt vám v dnešním receptu připomene, že červená řepa je výborným zdrojem vitamínů. Ovšem ne každý ji má ve svém jídelníčku rád.
-
Cizrnový salát
Ve starověké Mezopotámii se kromě cizrny jako první domestikované rostliny pěstovala rovněž jednozrnná a dvouzrnná pšenice, stejně jako čočka a hrách.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.