Cizrnový salát

Ve starověké Mezopotámii se kromě cizrny jako první domestikované rostliny pěstovala rovněž jednozrnná a dvouzrnná pšenice, stejně jako čočka a hrách. A právě cizrna bude mít v následujícím receptu hlavní roli.

Připravte si cizrnový salát  jako chutný oběd nebo svačinu. Co budete potřebovat, to napoví úterní Apetýt.

  • 120 g vařené nebo konzervované cizrny
  • 5 ks nakládaných sušených rajčat
  • 1 červenou cibuli
  • 2 lžíce petrželky
  • 1 lžičku citrónové šťávy
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Uvařenou nebo nakládanou cizrnu smícháte s nakrájenými sušenými rajčaty, cibulí a petrželkou.
  2. Osolíte, opepříte a zalijete olivovým olejem a citrónovou šťávou.
  3. Cizrnový salát podáváme vychlazený s čerstvým pečivem, ale lahodný je, i když necháte cizrnu teplou a smícháte ji se salátem těsně před konzumací.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.