Salát z nových brambor

Chuť nových brambor je nezaměnitelná, dát si je můžete jen zalité máslem a osolené. Vaří se ve šlupce a stačí je jen jemně pomačkat a máte výbornou přílohu. V pondělním Apetýtu si připravíme salát z nových brambor. Jíst se dá jako hlavní chod nebo přílohu k jakémukoliv masu.

Budete potřebovat:

  • 1 kg menších nových brambor
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 3 lžíce oleje
  • 80 g tvrdého nastrouhaného sýru

na dresink:

  • 5 lžic oleje
  • 3 lžíce vinného octa
  • 1 lžíci tekutého medu
  • 1 lžíci hrubozrnné hořčice
  • 1 lžičku dijonské hořčice

na závěr přidáme:

  • 10 sterilovaných malých okurek
  • 5 vajec natvrdo nakrájených na kousky
  • svazek jarní cibulky nakrájený na tenká kolečka
  • petrželku a pažitku

Postup:

  1. Uvařené brambory ve slupce (v dobře osolené vodě a ne úplně doměkka), přepůlíme.
  2. Předehřejeme troubu na 230 stupňů.
  3. Na plech vyložený pečicím papírem brambory rozprostřeme, osolíme, opepříme, zakápneme olejem a pečeme v troubě dozlatova a dokřupava.
  4. Nakonec posypeme sýrem, dopečeme, až se sýr rozpustí.
  5. Na dresink si smícháme olej, ocet, med a obě hořčice dohladka.
  6. Přidáme okurky, vejce, jarní cibulku a bylinky.
  7. Dochutíme solí a pepřem.
  8. Bramborový salát zálivkou zlehka zalejeme.

Související

  • Bramborové jitrnice

    Historie to tak zařídila, že typická slovenská jídla pocházejí z období, kdy Slovensko bylo většinou chudým krajem a hlavními pilíři tamní kuchyně byly brambory a zelí.

  • Bylinkové máslo

    Čerstvý chléb s máslem je svačinka, které se dá těžko odolat. Domácí máslo má však svoji nezaměnitelnou chuť.

  • Slovenské tvarohové pirohy

    Obliba pirožků a různých plněných taštiček směrem k východu Evropy vzrůstá – a svou chutí i variabilitou obstojně konkurují italským plněným těstovinám.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.