Slovenské tvarohové pirohy

Obliba pirožků a různých plněných taštiček obvykle z nudlového těsta směrem k východu Evropy vzrůstá – a svou chutí i variabilitou obstojně konkurují italským plněným těstovinám.

Na Slovensku je obvyklá náplň s brynzou, kdy se pirožky podávají jen s vyškvařenou slaninou, ale vyzkoušet můžete i jemnou tvarohovou variantu. Výborně ji vyváží a v závěru doplní dušené zelí s pikantním uzeným.

Připravte si:

na těsto:

  • 200 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl

na náplň:

  • 100 g polotučného tvarohu
  • 100 g brambor (uvařených a rozmačkaných)
  • 1 vejce
  • kopr
  • případně další nakrájené bylinky dle vaší chuti
  • sůl
  • dušené kysané zelí
  • uzené maso nakrájené na kostičky

Postup:

  1. Z mouky, vejce a soli vypracujeme tuhé nudlové těsto a rozválíme ho.
  2. Promícháme suroviny na náplň.
  3. Na polovinu rozváleného těsta klademe lžičkou hromádky náplně ve stejnoměrných rozestupech.
  4. Přikryjeme druhou polovinou těsta, okolo náplně těsto stlačíme a pak rozkrájíme na čtverce.
  5. V hrnci uvedeme do varu vodu, osolíme ji a vkládáme naplněné pirohy.
  6. Jakmile vyplavou na povrch, jsou uvařené.
  7. Podáváme je s dušeným zelím promíchaným s na kostičky nakrájeným domácím uzeným. Když je mírně pikantní, dodá slovenské tradiční pochoutce ten správný říz.

Související

  • Špenátové palačinky

    Na výlet i pro recept jsme se tentokrát vydali do Čejkovic. Připravte si s námi výborné špenátové palačinky!

  • Játra se slaninou a cibulí

    Dnes vám Apetýt nabízí rychlý recept na směs, která vám bude chutnat na topinkách nebo s bramborovou kaší a zelenými fazolkami. Uděláme s játra se slaninou a cibulí.

  • Pirohy z listového těsta

    Nekynuté knedlíky středoevropského a východoevropského původu. Jsou půlkruhovitého, případně trojúhelníkovitého či obdélníkovitého tvaru.