Pirohy z listového těsta

Nekynuté knedlíky středoevropského a východoevropského původu. Jsou půlkruhovitého, případně trojúhelníkovitého či obdélníkovitého tvaru a mohou být plněny různou nádivkou, od zelí, masa a sýru až po ovoce. Možná už tušíte, že se dnes zaměříme na pirohy.

Budete potřebovat:

  • 1 balíček listového těsta
  • 150 g měkkého salámu
  • 150 g nastrouhaného sýra
  • 2 vejce

Postup:

  1. Náplň do pirohů připravíme ze salámu nakrájeného na kostičky, případně je možné salám i nastrouhat.
  2. V misce promícháme se strouhaným tvrdým sýrem a jedním vejcem (druhé vejce použijeme na potření pirohy).
  3. Listové těsto rozdělíme na dvě části.
  4. Z každé části vyválíme placku a nožem ji rozdělíme asi na 20 dílů, které by měly mít tvar čtverce.
  5. Na každý díl naneseme lžičku náplně, všechny rohy přiblížíme k sobě a prsty zamáčkneme.
  6. Dáme na plech, potřeme rozkvedlaným vejcem a pečeme asi 15 minut ve vyhřáté troubě na 180°C.
zdroj: Hana Budíková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.