Pirohy z listového těsta
Nekynuté knedlíky středoevropského a východoevropského původu. Jsou půlkruhovitého, případně trojúhelníkovitého či obdélníkovitého tvaru a mohou být plněny různou nádivkou, od zelí, masa a sýru až po ovoce. Možná už tušíte, že se dnes zaměříme na pirohy.
Budete potřebovat:
- 1 balíček listového těsta
- 150 g měkkého salámu
- 150 g nastrouhaného sýra
- 2 vejce
Postup:
- Náplň do pirohů připravíme ze salámu nakrájeného na kostičky, případně je možné salám i nastrouhat.
- V misce promícháme se strouhaným tvrdým sýrem a jedním vejcem (druhé vejce použijeme na potření pirohy).
- Listové těsto rozdělíme na dvě části.
- Z každé části vyválíme placku a nožem ji rozdělíme asi na 20 dílů, které by měly mít tvar čtverce.
- Na každý díl naneseme lžičku náplně, všechny rohy přiblížíme k sobě a prsty zamáčkneme.
- Dáme na plech, potřeme rozkvedlaným vejcem a pečeme asi 15 minut ve vyhřáté troubě na 180°C.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.