Bylinkové máslo
Čerstvý chléb s máslem je svačinka, které se dá těžko odolat. Domácí máslo má však svoji nezaměnitelnou chuť.
Výhodou je také to, že přesně víte, co jste pro výrobu použili. Příprava bylinkového másla může být i zábavná. Nevěříte? Vyzkoušejte následující recept, který vám i dnes přináší dopolední Apetýt.
Budete potřebovat:
- smetanu ke šlehání 30 %
- pažitku
- petržel
- kopr
- sůl
Postup:
- Smetanu vlijeme do sklenice se šroubovacím uzávěrem – takové množství, aby od horního okraje zbývaly alespoň 3 cm.
- Sklenici dobře uzavřeme a třepeme s ní, než se oddělí pevné části od usazeného podmáslí.
- Máslové hrudky následně alespoň 3x propláchneme tekoucí vodou.
- Přidáme bylinky a sůl, dle vlastní chuti.
- V lednici vydrží čerstvé bylinkové máslo jeden týden.
- Můžete si ovšem jeho porce zamrazit, nejlépe zabalené v pečícím papíře.
Tip: Tahle dobrota se dá vyrobit i z čerstvého mléka přímo z farmy. To musíte nalít do vysoké nádoby a nechat za pokojové teploty stát asi 12 hodin. Vytvoří se vrstva smetany, tu odebereme a dále zpracujeme tak, jak je popsáno výše.
Související
-
Kváskový chléb
V Hraničním zámečku Lednicko-valtického areálu v restarantu Essens mají slogan, který zní: nejen zasytit, ale i probudit chuťové pohárky.
-
Chléb a chorizem a rozmarýnem
Dnes se za dobrým jídlem vydáme do Mikulova. Ke gastronomii přivedla paní Jitku Vrbkovou z KUK bistra doslova vášeň.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.