Játra na slanině

Páteční recept Apetýtu nabízí játra na slanině a cibulce. Ať už dáváte přednost hovězím nebo vepřovým játrům, na tenhle recept se hodí obojí.

Hotovo je za pár chvilek, jídlo se hodí jako rychlá verze víkendového oběda, tak při každodenním shonu uprostřed týdne. A když přidáte hranolky z trouby, tak se budou vaši strávníci olizovat za ušima.

Budete potřebovat:

  • 750 g vepřových jater
  • 120 g anglické slaniny
  • 2 cibule
  • rostlinný olej
  • 3 lžíce worcesterské omáčky
  • sůl
  • mletý černý pepř

Postup:

  1. Játra důkladně odblaňte a nakrájejte na kostky velikosti sousta.
  2. Slaninu nakrájejte na kostičky a cibuli rozkrájejte buď nahrubo, nebo na čtvrtkolečka.
  3. V hluboké pánvi rozehřejte olej a lehce na něm zpěňte cibuli se slaninou.
  4. Když cibule zesklovatí, přidejte nakrájená játra a zprudka restujte dohněda.
  5. Hotová játra jsou na omak ještě trochu pružná, už úplně tuhé kousky jater značí, že jste je dělali příliš dlouho a budou vysušená.
  6. Hotový pokrm můžete ještě podlít worcesterem a nechat ho odpařit, udělá pokrm kořeněnější.
  7. Jinak stačí v této fázi zlehka osolit (záleží na slanosti slaniny) a opepřit.

Tip: Podávejte s ideálně hranolkami z trouby a s domácí majonézou, kterou jednoduše vykouzlíte ze zakysané smetany, strouhaných kyselých okurek a soli.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.