Játra na slanině
Páteční recept Apetýtu nabízí játra na slanině a cibulce. Ať už dáváte přednost hovězím nebo vepřovým játrům, na tenhle recept se hodí obojí.
Hotovo je za pár chvilek, jídlo se hodí jako rychlá verze víkendového oběda, tak při každodenním shonu uprostřed týdne. A když přidáte hranolky z trouby, tak se budou vaši strávníci olizovat za ušima.
Budete potřebovat:
- 750 g vepřových jater
- 120 g anglické slaniny
- 2 cibule
- rostlinný olej
- 3 lžíce worcesterské omáčky
- sůl
- mletý černý pepř
Postup:
- Játra důkladně odblaňte a nakrájejte na kostky velikosti sousta.
- Slaninu nakrájejte na kostičky a cibuli rozkrájejte buď nahrubo, nebo na čtvrtkolečka.
- V hluboké pánvi rozehřejte olej a lehce na něm zpěňte cibuli se slaninou.
- Když cibule zesklovatí, přidejte nakrájená játra a zprudka restujte dohněda.
- Hotová játra jsou na omak ještě trochu pružná, už úplně tuhé kousky jater značí, že jste je dělali příliš dlouho a budou vysušená.
- Hotový pokrm můžete ještě podlít worcesterem a nechat ho odpařit, udělá pokrm kořeněnější.
- Jinak stačí v této fázi zlehka osolit (záleží na slanosti slaniny) a opepřit.
Tip: Podávejte s ideálně hranolkami z trouby a s domácí majonézou, kterou jednoduše vykouzlíte ze zakysané smetany, strouhaných kyselých okurek a soli.
Související
-
Vinařský guláš z Horních Dunajovic
I dnes si můžete společně s Apetýtem uvařit jídlo z kuchařky Jihomoravský krajáč Petry Burianové. Připravte si vinařský guláš z Horních Dunajovic!
-
Bramborový závin pro hladové muže
Bramborový závin pro hladové muže – tak pojmenovala svůj recept posluchačka Dana z Velkých Bílovic.
-
Dršťková z hlívy ústřičné
V Apetýtu vaříme podle kuchařky Jihomoravský krajáč. Připravte si s námi dršťkovou z hlívy ústřičné.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.