Vinařský guláš z Horních Dunajovic

I dnes si můžete společně s Apetýtem uvařit jídlo z kuchařky Jihomoravský krajáč Petry Burianové. Připravte si vinařský guláš z Horních Dunajovic!

Budete potřebovat:

  • 1,4 kg hovězí kližky
  • 3 střední cibule
  • 10 dkg sádla
  • 10 dkg slaniny
  • 15 dkg mleté červené papriky
  • sůl, majoránku, česnek, drcený kmín
  • 2 dl kvalitního červeného vína

Postup:

  1. Na rozpuštěném sádle rozškvaříte slaninku, přidáte cibuli a česnek, vše osmahnete do zlatova.
  2. Potom přidáte k nakrájenému masu, které podusíte, přilijete víno, přidáte papriku a podlijete vše silným hovězím vývarem.
  3. Dusíte do změknutí masa.
  4. Guláš zahustíte nejlépe nastrouhaným starým chlebem.
  5. Ideální přílohou je čerstvý chléb a cibule nakrájená na kolečka.

Související

  • Dršťková z hlívy ústřičné

    V Apetýtu vaříme podle kuchařky Jihomoravský krajáč. Připravte si s námi dršťkovou z hlívy ústřičné.

  • Strážnický závin

    Apetýt vám nabízí recept, tentokrát z kategorie: Co rádi vaří naši posluchači. A je dalším důkazem toho, že co kraj, to jiná kuchyně a jiná chuť.

  • Nakládaný hermelín

    Nakládaný hermelín je klasika, kterou si určitě občas dopřejete k dobrému pivu nebo ho doma připravíte pro návštěvu.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.