Vinařský guláš z Horních Dunajovic
I dnes si můžete společně s Apetýtem uvařit jídlo z kuchařky Jihomoravský krajáč Petry Burianové. Připravte si vinařský guláš z Horních Dunajovic!
Budete potřebovat:
- 1,4 kg hovězí kližky
- 3 střední cibule
- 10 dkg sádla
- 10 dkg slaniny
- 15 dkg mleté červené papriky
- sůl, majoránku, česnek, drcený kmín
- 2 dl kvalitního červeného vína
Postup:
- Na rozpuštěném sádle rozškvaříte slaninku, přidáte cibuli a česnek, vše osmahnete do zlatova.
- Potom přidáte k nakrájenému masu, které podusíte, přilijete víno, přidáte papriku a podlijete vše silným hovězím vývarem.
- Dusíte do změknutí masa.
- Guláš zahustíte nejlépe nastrouhaným starým chlebem.
- Ideální přílohou je čerstvý chléb a cibule nakrájená na kolečka.
Související
-
Dršťková z hlívy ústřičné
V Apetýtu vaříme podle kuchařky Jihomoravský krajáč. Připravte si s námi dršťkovou z hlívy ústřičné.
-
Strážnický závin
Apetýt vám nabízí recept, tentokrát z kategorie: Co rádi vaří naši posluchači. A je dalším důkazem toho, že co kraj, to jiná kuchyně a jiná chuť.
-
Nakládaný hermelín
Nakládaný hermelín je klasika, kterou si určitě občas dopřejete k dobrému pivu nebo ho doma připravíte pro návštěvu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.