Dršťková z hlívy ústřičné
Společně s Apetýtem vás zveme na Festival Moravského jídla a folklóru, který se v sobotu 30. dubna 2022 odehraje v zámeckém parku ve Slavkově u Brna. Jeho hostem bude mimo jiné kuchařka a pekařka Petra Burianová, autorka kuchařky Jihomoravský krajáč. A právě podle této knihy si připravíme dršťkovou z hlívy ústřičné.
Budete potřebovat:
- 1 kg hlívy ústřičné
- 1 dl oleje
- 2 l masového vývaru
- 1 cibuli
- 3 stroužky česneku
- majoránku
- kmín
- pepř
- sůl
- sladkou mletou papriku
- jíšku
Postup:
- Cibuli nasekáme najemno, hlívu pokrájíme na nudličky, cibulku osmažíme dozlatova na oleji a přidáme hlívu.
- Necháme dusit, poté základ polévky zasypeme mletou paprikou a podlijete vývarem, přidáme česnek a vaříme půl hodiny.
- Osolíme, dochutíme a zahustíme.
- Při servírování můžeme zdobit zakysanou smetanou se sušenými nadrcenými chilli papričkami.
Související
-
Bramborový závin pro hladové muže
Bramborový závin pro hladové muže – tak pojmenovala svůj recept posluchačka Dana z Velkých Bílovic.
-
Drožďová pomazánka
Drožďová pomazánka patří k jídlům, které buď milujete, nebo se jim obloukem vyhýbáte. Recept na ni nám poslala paní Karla z Uherského Brodu.
-
Jemná domácí paštika
Čtvrteční recept Apetýtu vás naučí poctivou domácí paštiku. Ta je výborný předkrm nebo chutná svačinka, funguje skvěle i jako jedlý dárek.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.