Drožďová pomazánka

Drožďová pomazánka patří k jídlům, které buď milujete, nebo se jim obloukem vyhýbáte. Recept na ni nám poslala paní Karla z Uherského Brodu, je to pro ni vzpomínka na prázniny u babičky.

Droždí neboli kvasnice mohou pomoci s nespavostí a depresemi – niacin a vitamín B12 společně produkují serotonin, který má vliv na klidný spánek a dobrou náladu, zatočí i s únavou. Vitamíny typu B se totiž podílí na uvolňování energie ze sacharidů obsažených v potravě a příznivě tím ovlivňují lidský organismus.

Budete potřebovat:

  • 50 g čerstvého droždí
  • 50 g cibule
  • 1 vejce natvrdo
  • 100 g másla
  • 150 g šunky
  • 1 kyselou okurku
  • 1 lžíci oleje
  • trošku mléka
  • trošku sardelové pasty

Postup:

  1. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nadrobno nasekanou polovinu cibule a krátce ji opečeme.
  2. Poté do pánve rozdrobíme droždí a opražíme ho.
  3. Do mixéru vložíme vychladlou směs z pánve, přidáme nakrájené natvrdo uvařené vejce, změklé máslo, trochu mléka a sardelové pasty a ingredience rozmixujeme do hladké hmoty.
  4. Nakonec do pomazánky vmícháme najemno nakrájenou šunku, okurku a zbylou cibuli.
  5. Vše promícháme a mažeme na čerstvé pečivo.

Tip: Svačinu doplňte zeleninovým salátem nebo si chleba posypte čerstvou pažitkou.

Související

  • Domácí tvarohová pomazánka

    Pondělní Apetýt přináší nahlédnutí do připravované knihy Babské rady, která bude především naplněna zajímavými recepty. Tady je jeden z nich!

  • Pivní pomazánka se sýrem

    Dnešní recept vás naladí už skutečně silvestrovsky – připravíme si pivní pomazánku se sýrem.

  • Pomazánka z kysaného zelí

    V posledním zářijovém Apetýtu pro vás máme také poslední pomazánkový tip. Hlavní ingrediencí je tentokrát kysané zelí.