Zeleninové kuličky

Minulý týden se Apetýt věnoval receptům masopustním, tento týden pomalu, ale jistě přejdeme do receptů vhodných k období půstu – receptům bez masa. Začneme zeleninovými kuličkami, vyzkoušejte je taky!

Připravte si:

  • 2 velké mrkve
  • 1/2 celeru
  • 1 hrst ovesných vloček
  • 1 vejce
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 hrst čerstvé petrželky
  • 500 ml vody

Postup:

  1. Zeleninu očistíme a uvaříme v osolené vodě do měkka.
  2. Po vychladnutí nastrouháme najemno.
  3. Přidáme vejce a ovesné vločky. A taky sůl, mletý pepř a nakrájenou petrželku.
  4. Vše promícháme a tvoříme kuličky. Lépe se tvoří, když jsou ruce mokré. Pokud těsto nedrží tvar, přidáme trochu vloček.
  5. Pečeme v horkovzdušné fritéze bez oleje. Můžete také použít plech s pečicím papírem a vložit do trouby.
  6. Podáváme s vařeným bramborem nebo kaší.

Související

  • Nadýchaná domácí veka

    Nadýchaná domácí veka na chlebíčky je výborný recept od paní Milady z Hodonína. Zkuste ji taky!

  • Zázvorovo-mrkvový životabudič

    Co udělat pro své tělo, aby byla pravděpodobnost, že nemoci odolá, co nejvyšší? Dejte si nápoj, který je doslova vitamínovou bombou.

  • Cizrnový salát

    Ve starověké Mezopotámii se kromě cizrny jako první domestikované rostliny pěstovala rovněž jednozrnná a dvouzrnná pšenice, stejně jako čočka a hrách.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.