Zeleninové kuličky
Minulý týden se Apetýt věnoval receptům masopustním, tento týden pomalu, ale jistě přejdeme do receptů vhodných k období půstu – receptům bez masa. Začneme zeleninovými kuličkami, vyzkoušejte je taky!
Připravte si:
- 2 velké mrkve
- 1/2 celeru
- 1 hrst ovesných vloček
- 1 vejce
- sůl
- mletý pepř
- 1 hrst čerstvé petrželky
- 500 ml vody
Postup:
- Zeleninu očistíme a uvaříme v osolené vodě do měkka.
- Po vychladnutí nastrouháme najemno.
- Přidáme vejce a ovesné vločky. A taky sůl, mletý pepř a nakrájenou petrželku.
- Vše promícháme a tvoříme kuličky. Lépe se tvoří, když jsou ruce mokré. Pokud těsto nedrží tvar, přidáme trochu vloček.
- Pečeme v horkovzdušné fritéze bez oleje. Můžete také použít plech s pečicím papírem a vložit do trouby.
- Podáváme s vařeným bramborem nebo kaší.
Související
-
Nadýchaná domácí veka
Nadýchaná domácí veka na chlebíčky je výborný recept od paní Milady z Hodonína. Zkuste ji taky!
-
Zázvorovo-mrkvový životabudič
Co udělat pro své tělo, aby byla pravděpodobnost, že nemoci odolá, co nejvyšší? Dejte si nápoj, který je doslova vitamínovou bombou.
-
Cizrnový salát
Ve starověké Mezopotámii se kromě cizrny jako první domestikované rostliny pěstovala rovněž jednozrnná a dvouzrnná pšenice, stejně jako čočka a hrách.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.