Nadýchaná domácí veka
Nadýchaná domácí veka na chlebíčky je výborný recept od paní Milady z Hodonína. „Dříve jsem používala na chlebíčky výhradně kupovanou veku, ale poté, co jsem vyzkoušela svoji domácí, tak nechci dělat žádnou jinou,“ přiznává.
Suroviny jsou následující:
- 1 kg hladké mouky
- 40 g droždí
- 10 g cukru
- 2-3 lžičky soli
- 6 lžic oleje nebo povolené sádlo
- 0,5 l mléka
Můžete připravit domácí veky také ze sušeného droždí. Abyste vyrovnali 40 g čerstvého droždí, budete potřebovat 14 g sušeného droždí.
Postup:
- Z trošky vlažného mléka, droždí, cukru a trošky mouky udělejte řidší kvásek.
- Nechte kvásek zhruba 15 minut vzejít (nakynout).
- Poté přidejte zbytek surovin a vypracujte vláčné těsto, které nechte hodinu kynout při pokojové teplotě.
- Vykynuté těsto propracujte a rozdělte na 3-4 díly.
- Z jednotlivých dílů vyválejte placku a tu poté smotejte a vytvarujte do tvaru veky.
- Tyto veky nechte ještě dalších 30-45 minut kynout na plechu.
- Veky potřete vodou a pečte v předehřáté troubě na 200 °C zhruba 30-35 minut.
- Dozlatova upečené veky nechte vychladnout a poté můžete připravovat chlebíčky!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.