Nadýchané houstičky

Oslnit návštěvu při grilování domácími houstičkami? To vás naučí dnešní Apetýt. Recept nám poslala posluchačka Jindřiška z Valašského Meziříčí. Nadýchané houstičky ji naučila kamarádka a ona na ně nedá dopustit.

Ingredience
  • 500 g hladké mouky
  • 2-3 celá vejce (podle velikosti)
  • cca 230 ml vlažného mléka
  • 150 ml oleje
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • 21 g droždí
  • 1 vejce na potření
  • 1 hrst hladké mouky na posypání těsta před kynutím
  • na posypání:
  • mák
  • kmín
  • sezam
  • lněné semínko (slunečnice)
  • strouhaný sýr na posyp

Postup:

  1. Do mísy nasypeme mouku (lepší je prosátá) a vytvoříme důlek, do nějž rozdrobíme kvasnice. Ty posypeme cukrem a přelijeme 5 lžícemi vlažného mléka.
  2. Ve zbytku mléka rozšleháme vidličkou vejce, přidáme olej a sůl.
  3. Vlijeme do mísy k mouce a dobře propracujeme (přibližně 5 minut).
  4. Povrch hladkého těsta posypeme trochou hladké mouky, přikryjeme utěrkou a dáme do tepla kynout.
  5. Po vykynutí těsto v míse rukou několikrát přeložíme, aby znovu zmenšilo objem, a opět necháme v teple kynout dalších 30 minut.
  6. Troubu předehřejeme na 170 °C.
  7. Na vále vytvoříme z těsta 12 bochánků (cca 85 g každá houstička) a necháme je dokynout na plechu.
  8. Poté je potřeme rozšlehaným vajíčkem a každý bochánek třikrát tupou stranou nože křížem prořízneme skoro až dolů, aby získaly tvar kaiserek.
  9. Houstičky posypeme a po 15 minutách dáme do trouby.
  10. Pečeme je přibližně 20 minut, dokud nezezlátnou.

Tip: Pokud vám zbydou do druhého dne, můžete je dát do hrnce, přikrýt utěrkou a uložit do studené trouby. Houstičky můžete i zamrazit, nejlepší je to do dvou hodin po vyjmutí z trouby. Po vytažení z mrazničky chutnají jako čerstvě upečené.

Související

  • Domácí müsli

    Zdravá svačinka nebo klidně i snídaně. Čtvrteční recept Apetýtu vám přináší recept na domácí müsli. Jak na to, prozradí šéfkuchař Petr Svoreň.

  • Božské placičky

    Úterní recept Apetýtu bude doslova letní rychlovka. Recept nám poslala posluchačka Zdenka z Vysočiny, ráda ho připravuje v létě na chalupě.

  • V hlavní roli máta: zkuste mátový sirup i likér na střevní potíže

    Pondělní Babské rady se věnovaly mátě. Ta působí na naši duševní pohodu, redukuje stres a uvolňuje napětí. Její svěží vůně je energizující a stimuluje paměť.