Zelené řezy

Pondělní recept Apetýtu bude zelený, slaný, ale vypadat bude jako dezert. Zní to neuvěřitelně? Nenechte se zmást. Připravte si s námi zelené řezy!

V úvodu je dobré připomenout zdravotní benefity špenátu – tato rostlina je bohatá na beta-karoten, vitamíny C, B a K, lecitin, kyselinu listovou a vlákninu. Příznivě ovlivňuje činnost srdce, posiluje svaly, snižuje krevní tlak, podporuje i krvetvorbu. Zároveň je to výborné přírodní barvivo, které v následujícím receptu způsobí to, že bude výsledek vašeho pečení nádherně vybarvený.

Připravte si:

  • 500 g sekaného čerstvého nebo mraženého špenátu
  • 5 vajec
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g polohrubé mouky
  • 125 g másla
  • sůl

na náplň:

  • 150 g ricotty
  • 200 g brynzy nebo jiného čerstvého sýra

Postup:

  1. Špenát rozmrazíme, případně tyčovým mixérem čerstvý rozmixujeme a vložíme do síta, necháme okapat a poté ještě vymačkáme přebytečnou vodu.
  2. Oddělíme žloutky od bílků.
  3. Špenát předáme do mísy, kam přimícháme žloutky, utřený česnek, změklé máslo a sůl.
  4. V míse vyšleháme bílky se špetkou soli na tuhý sníh a střídavě s moukou ho zapracujeme do špenátu.
  5. Hmotu rozetřeme na plech, vyložený pečicím papírem a dáme na 15 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů.
  6. Upečený plát necháme zchladnout a stáhneme z něj papír.
  7. V misce vyšleháme ricottu s brynzou a podle chuti osolíme.
  8. Špenátový plát rozkrojíme podélně a potom příčně na polovinu – vzniknou 4 stejně velké díly, slepíme je k sobě krémem a přes noc necháme ztuhnout.
  9. Před podáváním rozkrojíme na 8 dílků a servírujeme jako originální svačinku, klidně pro návštěvu jako předkrm před grilováním.

Související

  • Šlehačková bublanina

    Letní sběr ovoce je příslibem sladkých kulinářských zážitků. V dnešním Apetýtu si připravíme Šlehačkovou bublaninu. Ta zmizí z plechu dřív, než stihne vychladnout!

  • Vegetariánská čína

    V pátečních apetýtových receptech pro vás máme tip na bezmasou čínu. Čínská kuchyně jako taková je založená na pěti chutích – kyselé, hořké, sladké, slané a ostré.

  • Vyzkoušejte báječnou marinádu nejen na gril!

    Čas grilování je tady a dnešní recept Apetýtu bude praktický a užitečný pro všechny milovníky masa.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?