Zavařená bašta z cukety
Recept z Babských rad pro všechny, kdo mají nadúrodu cuket nebo okurek, které lze místo cuket použít. Posluchačka, která recept zatelefonovala, je takto zavařuje už dlouho a všem moc chutnají.
Budete potřebovat:
- 3,5 kg cuket nebo okurek
- 5 cibulí
- 300 g cukru
- 300 ml octu
- 3 lžičky soli
- po 1 lžičce mletého pepře, kari koření, mleté sladké papriky a chilli (nebo pálivé papriky)
Postup:
1. Cukety/okurky pokrájíme na kostičky (případně zbavíme semínek).
2. Dále přidáme cibule nakrájené na kolečka, cukr, ocet, sůl a koření.
3. Necháme asi hodinu zaležet, aby zelenina pustila vodu.
4. Poté směs napěchujeme do skleniček a zalijeme nálevem.
5. Sterilujeme zhruba 10 minut při 80 stupních.
Související
-
Pochoutka z cukety
Dobrota, která chutná k masu i na jednohubkách tak, jak ji připravují Klentnické zpěvačky.
-
Pórková omáčka
Tento rychlý a chutný oběd si Milena Tesařová z Brna připravuje sice jen pro sebe, ale klidně na tři dny najednou. Druhý den totiž omáčka chutná ještě lépe než v de...
-
Nakládaná paprika
Nakládanými paprikami maminka Drahomíry Rutarové, která byla vynikající kuchařka, celé rodině zpestřovala zimní obědy. Nejlepší čas na přípravu je ale v sezóně.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka