Nakládaná paprika

Nakládanými paprikami maminka Drahomíry Rutarové, která byla vynikající kuchařka, celé rodině zpestřovala zimní obědy. Nejlepší čas na přípravu je ale v sezóně.

Budete potřebovat:

10 – 15 paprik (nejlépe kapií)
2 a ½ litru vody
200 ml oleje
500 ml octu
250 g cukru
1 balíček kořenícího přípravku k nakládání zeleniny

Postup:

1. Papriky řádně očistíme.

2. Povaříme asi 5 minut v nálevu připraveného z uvedených surovin.

3. Plníme do sklenic, zalijeme nálevem.

4. Sterilujeme 5 minut na 80°C.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.