Velikonoční nádivka
Připravte si tradiční velikonoční nádivku, známou také jako velikonoční hlavička či řežábek. Je podle receptu Petry Burianové.
Budete potřebovat:
- 300 g uzeného masa
- 100 g anglické slaniny
- 2 menší cibule
- 150 g zelených bylin (kopřivy, jarní cibulka, pórek, kadeřavá petržel, popenec, pampelišky)
- 6 ks rohlíků (den starých)
- 400 ml mléka
- 6 vajec
- muškátový oříšek, pepř a sůl
- na vymazání formy olej a strouhanku
Postup:
- Formu si vytřeme olejem a vysypeme strouhankou.
- Rohlíky a uzené nakrájíme na kostky.
- Zvlášť si nakrájíme bylinky (kopřivy doporučujeme před použitím spařit vřelou vodou na sítu).
- Na pánvi necháme zesklovatět cibulku s anglickou slaninou.
- Odstavíme a necháme vychladit.
- Do odměrky si připravíme mléko a žloutky.
- Ze zbylých bílků vyšleháme sníh.
- Nyní vše začneme spojovat.
- Žloutky rozkvedláme v mléce.
- Lehce osolíme a opepříme, přidáme nastrouhaný muškátový oříšek podle chuti.
- Do této směsi přidáme obsah z pánve, tedy cibulku se slaninou.
- Opět promícháme a touto směsí přelijeme nakrájené rohlíky.
- Přidáme uzené a bylinky a opatrně rukou prohazujeme a obracíme obsah v míse, aby se mléko nasáklo do rohlíků.
- Nakonec opatrně vmícháme i sníh z bílků. Hmotu naplníme do formy a pečeme v rozehřáté troubě na 180 °C asi půl hodiny.
- Po upečení vyklopíme, nakrájíme a hned podáváme.
Související
-
Kopřivová polévka
Kopřivová polévka stojí pár korun, je zdravá a ještě k tomu vám bude chutnat. Inspirujte se pátečním Apetýtem!
-
Jarní detox: připravte si dva zeleninové nápoje
Na jaře jsou populární kúry k očistě těla. Apetýt nabízí hned dva recepty na nápoje, do kterých si rozmixujete zeleninu. Vyzkoušejte!
-
Špenátový koláč
Což takhle dát si na Zelený čtvrtek špenátový koláč? Pokud se nechcete tradičního špenátového jídla vzdát, udělejte si ho na pečený způsob.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.