Kopřivová polévka

Kopřivová polévka stojí pár korun, je zdravá a ještě k tomu vám bude chutnat. Inspirujte se pátečním Apetýtem!

Budete potřebovat:

  • 2 lžíce másla
  • 2 cibule
  • 3 brambory
  • 2 stroužky česneku (můžete ho nahradit čerstvým medvědím česnekem)
  • 800 ml vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • sůl a pepř
  • 1 špetku muškátového oříšku
  • 180 g mladých kopřiv

Část kopřiv můžete nahradit jinou zelninou, mraženým špenátem, hráškem nebo mrkví.

Na sběr kopřiv si vezměte pořádné rukavice a sbírejte nejlépe mladé rostliny. Používat budete jen listy a vršky, tuhé stonky zahoďte – kopřiv je většinou dostatek, takže vám jich nemusí být líto.

Postup:

  1. Asi 180 gramů (6 pořádných hrstí) kopřiv pořádně propláchněte.
  2. Aby měly hezčí barvu a nežahaly, ještě je v sítku prolijte vroucí vodou a ihned pak zchlaďte studenou.
  3. Nadrobno pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na másle (podle chuti můžete přidat jednu až dvě mrkve), pak přidejte nasekaný česnek a nechte chvíli rozvonět.
  4. Zalijte vývarem, přidejte asi 300 g brambor nakrájených na kostky a přiveďte k varu.
  5. Asi 20 minut povařte, a když jsou brambory měkké, přidejte omyté kopřivy.
  6. Tyčovým mixérem polévku přímo v hrnci rozmixujte a dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a muškátem.
  7. Zjemněte smetanou, nechte chvíli prohřát a servírujte.

Tip: Polévku můžete na konec ozdobit květy sedmikrásek.

Související

  • Rajská polévka s řeřichou

    Mnozí bylinkáři doporučují sníst denně jeden až dva šálky čerstvých listů bylin nebo zelených částí různých druhů zeleniny, například listy řeřichy.

  • Kopřivová pomazánka

    Vyzkoušejte recept od naší posluchačky paní Stanislavy Hrňové z Buchlovic.

  • Polévka z pečené mrkve

    Dnešní vydání Apetýtu nabídne polévku z pečené mrkve. V teplém letním počasí příjdou vhod jednoduché recepty, na které nepotřebujete dělat velký nákup.