Kopřivová polévka
Kopřivová polévka stojí pár korun, je zdravá a ještě k tomu vám bude chutnat. Inspirujte se pátečním Apetýtem!
Budete potřebovat:
- 2 lžíce másla
- 2 cibule
- 3 brambory
- 2 stroužky česneku (můžete ho nahradit čerstvým medvědím česnekem)
- 800 ml vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- sůl a pepř
- 1 špetku muškátového oříšku
- 180 g mladých kopřiv
Část kopřiv můžete nahradit jinou zelninou, mraženým špenátem, hráškem nebo mrkví.
Na sběr kopřiv si vezměte pořádné rukavice a sbírejte nejlépe mladé rostliny. Používat budete jen listy a vršky, tuhé stonky zahoďte – kopřiv je většinou dostatek, takže vám jich nemusí být líto.
Postup:
- Asi 180 gramů (6 pořádných hrstí) kopřiv pořádně propláchněte.
- Aby měly hezčí barvu a nežahaly, ještě je v sítku prolijte vroucí vodou a ihned pak zchlaďte studenou.
- Nadrobno pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na másle (podle chuti můžete přidat jednu až dvě mrkve), pak přidejte nasekaný česnek a nechte chvíli rozvonět.
- Zalijte vývarem, přidejte asi 300 g brambor nakrájených na kostky a přiveďte k varu.
- Asi 20 minut povařte, a když jsou brambory měkké, přidejte omyté kopřivy.
- Tyčovým mixérem polévku přímo v hrnci rozmixujte a dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a muškátem.
- Zjemněte smetanou, nechte chvíli prohřát a servírujte.
Tip: Polévku můžete na konec ozdobit květy sedmikrásek.
Související
-
Rajská polévka s řeřichou
Mnozí bylinkáři doporučují sníst denně jeden až dva šálky čerstvých listů bylin nebo zelených částí různých druhů zeleniny, například listy řeřichy.
-
Polévka z pečené mrkve
Dnešní vydání Apetýtu nabídne polévku z pečené mrkve. V teplém letním počasí příjdou vhod jednoduché recepty, na které nepotřebujete dělat velký nákup.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...