Valašský kontrabáš s pohankou
Název středečního receptu Apetýtu zazněl i v pondělních Babských radách, kde se na pohanku pěly chvály.
Pohanka je bohatá na selen a zinek, které tělo potřebuje pro silné kosti, zuby a nehty. Pokud byste měli oteklé kotníky, připravte si obklad z pohanky: mouku z pohanky a teplou vodu smícháte na husté těsto, které nanesete na oteklé místo, ponecháme tak dlouho, než se těsto začne drobit, podle potřeby opakujte.
Ale zpět k dobrému jídlu z Valašska! Když smícháte šťouchané brambory, vařenou pohanku a pokrájené opečené uzené maso, získáte jídlo, po kterém se utlučete. Pokud směs zapečete se sýrem, dostane ještě lepší chuť, v originále se do kontrabáše přidávala brynza.
Budete potřebovat:
- 200 g pohanky
- 1 kg brambor
- 1 větší mrkev
- 250 g uzeného masa
- 4 stroužky česneku
- 1 větší cibuli
- 1 vrchovatá lžičku sušené majoránky
- 200 g brynzy nebo výraznějšího sýra (například čedaru)
- sůl
- kysané zelí k podávání
Postup:
- Pohanku uvařte stejným způsobem jako se vaří rýže.
- Maso, cibuli a česnek postupně opečte v pánvi.
- Troubu začněte předehřívat na 200 stupňů.
- Zatímco se vaří pohanka, oloupejte mrkev a brambory.
- Brambory nakrájejte na kostky velikosti sousta, mrkev na 3-4 špalíčky.
- Obojí uvařte společně v osolené vodě doměkka, zhruba 10 minut.
- Uvařenou mrkev vyjměte a nakrájejte na kostičky, přidejte k uzenému masu.
- Brambory slijte a rozšťouchejte nahrubo.
- Společně smíchejte dušenou pohanku, směs s uzeným masem, šťouchané brambory a směs nasypte do pekáčku.
- Posypte rozdrobenou brynzou nebo strouhaným sýrem, vložte do horké trouby a pečte 20 minut do zezlátnutí.
- Podávejte s kysaným zelím, případně s kyselou okurkou, sypte bylinkami.
Tip: Pokud máte rádi kyselejší jídla, můžete kysané zelí přímíchat už do zapékací směsi a vše společně zapéct.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.