Valašský kontrabáš s pohankou

Název středečního receptu Apetýtu zazněl i v pondělních Babských radách, kde se na pohanku pěly chvály.

Pohanka je bohatá na selen a zinek, které tělo potřebuje pro silné kosti, zuby a nehty. Pokud byste měli oteklé kotníky, připravte si obklad z pohanky: mouku z pohanky a teplou vodu smícháte na husté těsto, které nanesete na oteklé místo, ponecháme tak dlouho, než se těsto začne drobit, podle potřeby opakujte.

Ale zpět k dobrému jídlu z Valašska! Když smícháte šťouchané brambory, vařenou pohanku a pokrájené opečené uzené maso, získáte jídlo, po kterém se utlučete. Pokud směs zapečete se sýrem, dostane ještě lepší chuť, v originále se do kontrabáše přidávala brynza.

Budete potřebovat:

  • 200 g pohanky
  • 1 kg brambor
  • 1 větší mrkev
  • 250 g uzeného masa
  • 4 stroužky česneku
  • 1 větší cibuli
  • 1 vrchovatá lžičku sušené majoránky
  • 200 g brynzy nebo výraznějšího sýra (například čedaru)
  • sůl
  • kysané zelí k podávání

Postup:

  1. Pohanku uvařte stejným způsobem jako se vaří rýže.
  2. Maso, cibuli a česnek postupně opečte v pánvi.
  3. Troubu začněte předehřívat na 200 stupňů.
  4. Zatímco se vaří pohanka, oloupejte mrkev a brambory.
  5. Brambory nakrájejte na kostky velikosti sousta, mrkev na 3-4 špalíčky.
  6. Obojí uvařte společně v osolené vodě doměkka, zhruba 10 minut.
  7. Uvařenou mrkev vyjměte a nakrájejte na kostičky, přidejte k uzenému masu.
  8. Brambory slijte a rozšťouchejte nahrubo.
  9. Společně smíchejte dušenou pohanku, směs s uzeným masem, šťouchané brambory a směs nasypte do pekáčku.
  10. Posypte rozdrobenou brynzou nebo strouhaným sýrem, vložte do horké trouby a pečte 20 minut do zezlátnutí.
  11. Podávejte s kysaným zelím, případně s kyselou okurkou, sypte bylinkami.

Tip: Pokud máte rádi kyselejší jídla, můžete kysané zelí přímíchat už do zapékací směsi a vše společně zapéct.

Související

  • Drožďová pomazánka

    Drožďová pomazánka patří k jídlům, které buď milujete, nebo se jim obloukem vyhýbáte. Recept na ni nám poslala paní Karla z Uherského Brodu.

  • Kuře na medvědím česneku s tvarohovo-bramborovými noky

    Oslava jarní rovnodennosti se považovala za významný mezník v roce, kdy končila nadvláda zimy a bylo třeba se s ní důstojně rozloučit, aby mohl přijít nový život.

  • Strážnický závin

    Apetýt vám nabízí recept, tentokrát z kategorie: Co rádi vaří naši posluchači. A je dalším důkazem toho, že co kraj, to jiná kuchyně a jiná chuť.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.