Valašský kontrabáš s pohankou
Název středečního receptu Apetýtu zazněl i v pondělních Babských radách, kde se na pohanku pěly chvály.
Pohanka je bohatá na selen a zinek, které tělo potřebuje pro silné kosti, zuby a nehty. Pokud byste měli oteklé kotníky, připravte si obklad z pohanky: mouku z pohanky a teplou vodu smícháte na husté těsto, které nanesete na oteklé místo, ponecháme tak dlouho, než se těsto začne drobit, podle potřeby opakujte.
Ale zpět k dobrému jídlu z Valašska! Když smícháte šťouchané brambory, vařenou pohanku a pokrájené opečené uzené maso, získáte jídlo, po kterém se utlučete. Pokud směs zapečete se sýrem, dostane ještě lepší chuť, v originále se do kontrabáše přidávala brynza.
Budete potřebovat:
- 200 g pohanky
- 1 kg brambor
- 1 větší mrkev
- 250 g uzeného masa
- 4 stroužky česneku
- 1 větší cibuli
- 1 vrchovatá lžičku sušené majoránky
- 200 g brynzy nebo výraznějšího sýra (například čedaru)
- sůl
- kysané zelí k podávání
Postup:
- Pohanku uvařte stejným způsobem jako se vaří rýže.
- Maso, cibuli a česnek postupně opečte v pánvi.
- Troubu začněte předehřívat na 200 stupňů.
- Zatímco se vaří pohanka, oloupejte mrkev a brambory.
- Brambory nakrájejte na kostky velikosti sousta, mrkev na 3-4 špalíčky.
- Obojí uvařte společně v osolené vodě doměkka, zhruba 10 minut.
- Uvařenou mrkev vyjměte a nakrájejte na kostičky, přidejte k uzenému masu.
- Brambory slijte a rozšťouchejte nahrubo.
- Společně smíchejte dušenou pohanku, směs s uzeným masem, šťouchané brambory a směs nasypte do pekáčku.
- Posypte rozdrobenou brynzou nebo strouhaným sýrem, vložte do horké trouby a pečte 20 minut do zezlátnutí.
- Podávejte s kysaným zelím, případně s kyselou okurkou, sypte bylinkami.
Tip: Pokud máte rádi kyselejší jídla, můžete kysané zelí přímíchat už do zapékací směsi a vše společně zapéct.
Související
-
Drožďová pomazánka
Drožďová pomazánka patří k jídlům, které buď milujete, nebo se jim obloukem vyhýbáte. Recept na ni nám poslala paní Karla z Uherského Brodu.
-
Kuře na medvědím česneku s tvarohovo-bramborovými noky
Oslava jarní rovnodennosti se považovala za významný mezník v roce, kdy končila nadvláda zimy a bylo třeba se s ní důstojně rozloučit, aby mohl přijít nový život.
-
Strážnický závin
Apetýt vám nabízí recept, tentokrát z kategorie: Co rádi vaří naši posluchači. A je dalším důkazem toho, že co kraj, to jiná kuchyně a jiná chuť.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.