Trnková omáčka z Uherského Hradiště

Ani dnešní vysílání Apetýtu nemůže vynechat recept. Bude sladký, ale použitý ve slaném jídle. Řeč je o trnkové omáčce, která se tradičně připravuje v Uherském Hradišti a okolí.

Budete potřebovat:

  • 250 g sušených švestek
  • 2 lžíce povidel
  • 1/2 l vody
  • 1/4 l mléka
  • 1 lžíci hladké mouky
  • 1/2 lžíce másla

Postup:

  1. Omyté švestky zalejeme vodu a přidáme povidla.
  2. Přidáme mléko se zakvedlanou moukou a ještě chvíli povaříme.
  3. Nakonec přidáme máslo.
  4. Tradiční trnková omáčka se hodí k uzenému masu s knedlíkem.
zdroj: Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku

Související

  • Polévkové knedlíčky

    V Apetýtu připomeneme postup, jak si připravit výborné knedlíčky z droždí, ty se hodí do jakéhokoliv vývaru. Knedlíčky jsou díky droždí plné vitaminů B.

  • Pečené kuře s jarní nádivkou

    Pečené kuře si lidé spojuje s pohodou v kruhu rodinném. Dnešní Apetýt vám přináší recept na pečené kuře s jarní nádivkou. Říkáte si, že je to klasika?

  • Jemná rajská omáčka

    V Apetýtu pro vás máme další chutný bezmasý recept. Tentokrát budou naší hlavní ingrediencí rajčata. Konzumovat je můžeme v různých podobách.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...

Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Lidský faktor

Lidský faktor

Koupit

Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová