Jemná rajská omáčka

V Apetýtu pro vás máme další chutný bezmasý recept. Tentokrát budou naší hlavní ingrediencí rajčata. Konzumovat je můžeme v různých podobách – čerstvá nebo v podobě různých pyré či šťáv.

Obsahují vitamíny C, B, E a také antioxidanty. A kromě jiného nám například pomáhají udržovat vyrovnanou hladinu krevních tuků, tedy cholesterolu.

Co potřebujete na rajskou omáčku?

  • 1 hrnek čerstvých rajčat (nebo 1 konzervu krájených rajčat)
  • 5 lžic rajčatového protlaku
  • 1 hrnek zeleninového vývaru
  • 1 velkou cibuli
  • 3 lžíce cizrnové nebo hrachové mouky (nebo použijte klasickou, na kterou jste zvyklí)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • bobkový list a asi 5 kuliček nového koření
  • třtinový cukr a jablečný ocet
  • sůl a pepř

Postup:

  1. V kastrolu rozpálíme olej.
  2. Následně přidáme na drobno nakrájenou cibuli.
  3. Jakmile zesklovatí, stáhneme plamen a lehce zasmažíme mouku.
  4. Dále přidáme nakrájená rajčata, promícháme a vlijeme zeleninový vývar.
  5. Poté přidáme bobkový list a nové koření.
  6. Vaříme asi 10 minut bez poklice.
  7. Omáčka nám tak pěkně zhoustne.
  8. Jakmile ji máme provařenou, odstraníme bobkový list a nové koření, přidáme rajský protlak a následně rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem.

Tip: Rajskou omáčku podáváme například s noky, vegetariánskými karbanátky, opečeným seitanem, krájenou polentou nebo samozřejmě i s běžnými přílohami jako je houskový knedlík a maso.

Související

  • Tousty se sýrem a pórkem

    Páteční Apetýt přináší bezmasé recepty. Dnes si pochutnáme na toustech. Prokazatelně se objevily už ve starém Římě.

  • Slaný koláč z batátů

    Sladké brambory (batáty) se dostaly do Evropy s Kryštofem Kolumbem. Odborný název rostliny zní povijnice batátová. Tyto oranžové brambory jsou výborné opečené či grilované.

  • Mandlová cibulačka

    Za dnešní polévkou se vypravíme do Francie. V zemi galského kohouta je to pochoutka tradiční, snad pro svoji snadnou přípravu i jedinečnou chuť. Oblíbená je však i v Asii.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

Karel Klostermann Ze světa lesních samot

Ze světa lesních samot

Koupit

Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.