Jemná rajská omáčka

V Apetýtu pro vás máme další chutný bezmasý recept. Tentokrát budou naší hlavní ingrediencí rajčata. Konzumovat je můžeme v různých podobách – čerstvá nebo v podobě různých pyré či šťáv.

Obsahují vitamíny C, B, E a také antioxidanty. A kromě jiného nám například pomáhají udržovat vyrovnanou hladinu krevních tuků, tedy cholesterolu.

Co potřebujete na rajskou omáčku?

  • 1 hrnek čerstvých rajčat (nebo 1 konzervu krájených rajčat)
  • 5 lžic rajčatového protlaku
  • 1 hrnek zeleninového vývaru
  • 1 velkou cibuli
  • 3 lžíce cizrnové nebo hrachové mouky (nebo použijte klasickou, na kterou jste zvyklí)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • bobkový list a asi 5 kuliček nového koření
  • třtinový cukr a jablečný ocet
  • sůl a pepř

Postup:

  1. V kastrolu rozpálíme olej.
  2. Následně přidáme na drobno nakrájenou cibuli.
  3. Jakmile zesklovatí, stáhneme plamen a lehce zasmažíme mouku.
  4. Dále přidáme nakrájená rajčata, promícháme a vlijeme zeleninový vývar.
  5. Poté přidáme bobkový list a nové koření.
  6. Vaříme asi 10 minut bez poklice.
  7. Omáčka nám tak pěkně zhoustne.
  8. Jakmile ji máme provařenou, odstraníme bobkový list a nové koření, přidáme rajský protlak a následně rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem.

Tip: Rajskou omáčku podáváme například s noky, vegetariánskými karbanátky, opečeným seitanem, krájenou polentou nebo samozřejmě i s běžnými přílohami jako je houskový knedlík a maso.

Související

  • Tousty se sýrem a pórkem

    Páteční Apetýt přináší bezmasé recepty. Dnes si pochutnáme na toustech. Prokazatelně se objevily už ve starém Římě.

  • Slaný koláč z batátů

    Sladké brambory (batáty) se dostaly do Evropy s Kryštofem Kolumbem. Odborný název rostliny zní povijnice batátová. Tyto oranžové brambory jsou výborné opečené či grilované.

  • Mandlová cibulačka

    Za dnešní polévkou se vypravíme do Francie. V zemi galského kohouta je to pochoutka tradiční, snad pro svoji snadnou přípravu i jedinečnou chuť. Oblíbená je však i v Asii.