Slaný koláč z batátů
Sladké brambory (batáty) se dostaly do Evropy s Kryštofem Kolumbem. Odborný název rostliny zní povijnice batátová. Tyto oranžové brambory jsou výborné opečené, grilované a díky své sladké chuti se mohou stát i součástí rafinovaného dezertu.
Dnešní recept Apetýtu bude slaný a výživově bohatý. Naučíte se díky němu péct koláč z batátů.
Budete potřebovat:
- 2 větší batáty (nastrouhané)
- 4 vajíčka
- 2 hrsti baby špenátu
- 2 stroužky česneku
- 150 g tvrdého sýra (nastrouhaného)
- 1 hrnek mléka
- svazek jarní cibulky (nakrájený na kolečka)
- máslo na pomazání
- sůl, pepř
Postup:
- Vajíčka rozmícháme s mlékem a nastrouhaným sýrem.
- Přidáme prolisovaný česnek.
- Ochutíme solí, pepřem a přidáme omyté lístky špenátu.
- Na závěr vmícháme oloupané nahrubo nastrouhané batáty.
- Do malého pekáčku vyloženého pečícím papírem, který potřeme rozpuštěným máslem, nalijeme směs.
- Předtím nezapomeneme osolit a opepřit.
- Na závěr posypeme jarní cibulkou a dáme péct na 200 stupňů na 30 minut.
- Pokud byste chtěli koláč vylepšit, můžete si do základu nakrájet kvalitní uzeninu.
Související
-
Západoafrická batátová polévka s arašídy
S pátečními apetýtovými recepty míříme do světa polévek podle Světlany Synákové, autorky kuchařky Atlas polévek.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka