Poslechněte si: O metanolové kauze i filmu, který má dnes premiéru

22. duben 2018

Příběh filmu Metanol vznikl na základě skutečných událostí, které před pěti lety otřásly Českou republikou. Nápad hlavních viníků vyrobit a levně prodat jedovatý koktejl stál život téměř padesát lidí a desítky dalších zmrzačil. Hosty Apetýtu budou dva lidé, které právě kauza metanol pojí. Novinářka Lenka Szántó napsala scénář k tomuto snímku a státní zástupce Roman Kafka aktéry případu poslal před soud.

 

Metanolová aféra je co do počtu obětí druhou nejhorší katastrofou v dějinách České republiky, více lidských životů si vyžádaly už jen povodně z roku 1997.

Smrtící směs etanolu s metanolem zabila od 3. září 2012 do 28. února 2014 48 osob, necelá stovka se otrávila. Mnozí z postižených mají vážně poškozené zdraví, řada lidí přišla o zrak.

Ve filmu hrají Lukáš Vaculík, David Máj, Martin Finger, Veronika Freimanová, Kristýna Maléřová-Podzimková, Vasil Fridrich nebo Vladimír Kratina. Televizní diváci budou moci první díl snímku s názvem Tekutá smrt zhlédnout v neděli 22.4. Druhý díl Deset tisíc litrů se na obrazovkách objeví o týden později.

Film Metanol
Film Metanol
autoři: Andrea Kratinová , Tomáš Fránek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.