Sváteční švestková omáčka

Páteční Apetýt přináší starodávný recept, který se kdysi v nejchudších rodinách připravoval jen ze sušených švestek rozvařených ve vodě.

Ti, kteří si mohli dovolit více, přidávali k sušeným švestkám ještě další sušené ovoce (rozinky), ořechy (vlašské či mandle), koření (skořici, hřebíček), citrón, strouhaný perník a rum. Omáčka se jedla buď samotná, nebo se k ní přikusovalo to, co se upeklo ze sladkého kynutého těsta, nejčastěji vánočka.

Co budete potřebovat na přípravu?

  • ¾ l vody
  • 40 dkg sušených švestek
  • hrst vlašských ořechů
  • hrst loupaných mandlí
  • půl citrónu
  • dva kousky celé skořice
  • 5 hřebíčků
  • 1 hvězdičku badyánu
  • strouhaný perník na zahuštění
  • rum podle chuti

Postup:

  1. Do vroucí vody s kořením dáme rozpůlené sušené švestky.
  2. Přidáme na tenké proužky nakrájený a dobře omytý citrón i s kůrou, nahrubo nasekané vlašské ořechy a mandle.
  3. Necháme pomalu probublávat 1 hodinu.
  4. Zahustíme strouhaným perníkem a dochutíme rumem.

Tento recept (a mnohé další) najdete v Almanachu, které vydalo Jihomoravské muzeum ve Znojmě k výstavě Vídeň na talíři.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.