Moraváci měli na vytvoření fenoménu vídeňské kuchyně obrovský podíl, říká historik Eckl
Jídlo spojuje! Historik Petr Eckl přiblíží výstavu Vídeň na talíři, která je k vidění v Jihomoravském muzeu ve Znojmě.
„Většinou slýcháme o národních kuchyních – francouzská, italská, ale v případě Vídně opravdu mluvíme o vídeňské kuchyni. Protože Vídeň 19. století jako centrum mnohonárodnostní monarchie po tzv. Vídeňském kongresu, tak tam se smísilo obrovské množství nejrůznějších vlivů, které spoluvytvářely tu kuchyni hlavního měst. A my Češi a Moraváci jsme měli na vytvoření tohoto fenoménu obrovský podíl.“
Jaké bylo kulinářské umění našich babiček na venkově? Která jídla se s oblibou vaří dodnes a co nabízela lidová kuchyně v zimním období? Čeho je předchůdce dolnorakouský trdelník a na čem se pekl? Jak vypadal lis na tvaroh, formy na máslo a kolik podob měly oblíbené dobové mlýnky na kávu? Poslechněte si záznam rozhovoru!
Jak a kde můžete poslouchat Apetýt?
Živě v rádiu každý všední den v dopoledním bloku od 10 do 12 hodin. Ale také zpětně na internetu – rozhovory s hosty najdete na webu Českého rozhlasu Brno a na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka