Drnčí jako telefonní budka, ale lidé si z ní nezavolají. Ve Znojmě odhalili sochu od Maxima Velčovského

Ve Znojmě v pátek 8. října odhalili sochu z telefonních budek od Maxima Velčovského. Připomínat má mimo jiné osud veřejných telefonních automatů, které od letoška už v Česku nejsou. Socha bude sloužit také jako orloj, který bude zvonit pokaždé v poledne a v šest hodin večer.

Několik na sebe nakupených telefonních budek se na chodníku tyčí až do prvního patra před galerií na náměstí Republiky. „Je to takový krystal, který je složený z několika telefonních budek. Budka sama o sobě bývala symbolem komunikace. Jak je vidět, podle té propletenosti, lidská komunikace nemusí být vždy jednoduchá,“ vysvětluje symboliku kovově šedé konstrukce Maxim Velčovský.

Z překážky přednost

S nápadem ale přišla před několika lety Andrea Krejčí, která s ním vyhrála v prvním znojemském participativním rozpočtu. „Pamatuji si ten moment, kdy vstupuji do prostoru budoucí galerie na nároží ulic. A hned jsem si řekla: ‚Co ta budka, ta tady vyloženě zaclání!‘ Budka byla docela nedávno demontována.“

„Přišel nápad, že z překážky uděláme přednost. Oslovila jsem Maxima Velčovského a ten kývnul v podstatě hned.“ Tím, že návrh uspěl v participativním rozpočtu, náklady za zhruba 300 000 korun zaplatila radnice.

„Prošlo to veřejným hlasováním. Někteří kritici právě poukazovali na to, že nebyla dopředu známá ta přesná podoba. Není možné si objednat výtvarné dílo a zároveň mu definovat podmínky, jak má vypadat,“ pokračuje starosta Jakub Malačka, zvolený za ČSSD.

Kritika a zkrášlování

Jedním z takových kritiků sochy je dlouhodobě také Otto Bouda, který vede okrašlovací spolek města Znojma. Okrašlovací spolek určitě není nepřítelem moderního umění. Instalace by se měly dělat velmi citlivě a s nějakým kontextem s okolím. Stávala tady Horní brána, probíhaly zde velké bitvy a najednou se tady objeví věc, která k náměstí nemá žádný vztah.“

Podle Andreji Krejčí, ale podobné zásahy veřejný prostor potřebuje. „Říkám to s veškerou úctou a pokorou k našemu krásnému historickému městu. V tom, co jsme vytvořili, není nic arogantního, nabubřelého, sebestředného. My to všechno myslíme jako další zvelebování města, kterého si vážíme. Bylo by škoda ho zakonzervovat. Znojmo má bohatou historii a bude fajn, když ta historie bude pokračovat.“

Původně měla být socha postavena z vyřazených budek, kvůli špatnému materiálu je ale autoři nevyužili. Poslední funkční veřejný telefonní automat ukončil svůj provoz letos v létě, v Hlubyni na Příbramsku. Budky v zemi sloužili přes 110 let.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související