Mrkvový dort

V pátečním Apetýtu pro vás máme další sladkou dobrotu. Tentokrát bude naší hlavní ingrediencí mrkev.

Pokud ji do jídelníčku zařazujeme pravidelně, a to i v syrové podobě, velmi prospívá našemu zdraví. Snižuje například riziko srdečního infarktu, blahodárně působí na náš mozek, pomáhá uvolnit napětí v cévách a má také antibakteriální účinky.

Připravte si s námi mrkvový dort!

Co budete potřebovat?

na korpus:

  • 4 hrnky najemno nastrouhané mrkve
  • 2 hrnky polohrubé mouky (případně 1 celozrnné a 1 polohrubé mouky)
  • 1 hrnek cukru (může být i třtinový)
  • 1 hrnek najemno nasekaných vlašských ořechů
  • 3/4 hrnku slunečnicového oleje
  • 4 vajíčka
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr (nebo 1 lžičku vanilkového extraktu)
  • 1 lžičku skořice
  • 1/2 lžičky soli

na krém:

  • 2 kelímky mascarpone (500 g)
  • 1 kelímek zakysané smetany (200 g)
  • 125 g změklého másla
  • 2 lžíce medu

Postup:

  1. Vejce s cukrem a olejem vyšleháme.
  2. Pak přidáme další ingredience a vše dohromady umícháme.
  3. Pečeme v dortové formě vyložené pečícím papírem. A to asi na 180 stupňů, 30-40 minut.
  4. Poté připravíme krém – smícháme mascarpone s kysanou smetanou, máslem a medem. Vymíchaný krém necháme v lednici chvíli ztuhnout.
  5. Upečený korpus necháme zchladnout a pak ho rozkrojíme na dvě půlky.
  6. První polovinu krému dáváme dovnitř, druhou nahoru.
  7. Zdobíme ovocem.
  8. Dort necháme uležet do druhého dne, bude příjemně vláčný.

Související

  • Brownies s levandulí

    Za dnešním receptem Apetýtu se vydáme do Lednice – do Burgr´s Clubu, kde nás mile pohostí a překvapí něčím voňavým a sladkým.

  • Čokoládový dort

    Pondělní Apetýt pro vás má opět něco sladkého. Naše listopadové recepty uzavřeme čokoládou.

  • Dýňový kompot

    Tento apetýtový recept potěší příznivce dobrot z dýně, velkolepá úroda si zaslouží dobré zpracování!