Mrkvový dort

V pátečním Apetýtu pro vás máme další sladkou dobrotu. Tentokrát bude naší hlavní ingrediencí mrkev.

Pokud ji do jídelníčku zařazujeme pravidelně, a to i v syrové podobě, velmi prospívá našemu zdraví. Snižuje například riziko srdečního infarktu, blahodárně působí na náš mozek, pomáhá uvolnit napětí v cévách a má také antibakteriální účinky.

Připravte si s námi mrkvový dort!

Co budete potřebovat?

na korpus:

  • 4 hrnky najemno nastrouhané mrkve
  • 2 hrnky polohrubé mouky (případně 1 celozrnné a 1 polohrubé mouky)
  • 1 hrnek cukru (může být i třtinový)
  • 1 hrnek najemno nasekaných vlašských ořechů
  • 3/4 hrnku slunečnicového oleje
  • 4 vajíčka
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr (nebo 1 lžičku vanilkového extraktu)
  • 1 lžičku skořice
  • 1/2 lžičky soli

na krém:

  • 2 kelímky mascarpone (500 g)
  • 1 kelímek zakysané smetany (200 g)
  • 125 g změklého másla
  • 2 lžíce medu

Postup:

  1. Vejce s cukrem a olejem vyšleháme.
  2. Pak přidáme další ingredience a vše dohromady umícháme.
  3. Pečeme v dortové formě vyložené pečícím papírem. A to asi na 180 stupňů, 30-40 minut.
  4. Poté připravíme krém – smícháme mascarpone s kysanou smetanou, máslem a medem. Vymíchaný krém necháme v lednici chvíli ztuhnout.
  5. Upečený korpus necháme zchladnout a pak ho rozkrojíme na dvě půlky.
  6. První polovinu krému dáváme dovnitř, druhou nahoru.
  7. Zdobíme ovocem.
  8. Dort necháme uležet do druhého dne, bude příjemně vláčný.

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.