Čokoládový dort

Pondělní Apetýt pro vás má opět něco sladkého. Naše listopadové recepty uzavřeme čokoládou.

Historie čokolády je dlouhá. Patří především k Mayům a Aztékům. Do Evropy se dostala v 16. století. Oblíbenou se stala především u vyšších společenských vrstev. Tak, jak ji známe dnes, se pak objevila ve druhé polovině 19. století. A cestu si našla i do mnoha receptů.

Co budete na lahodný čokoládový dort potřebovat?

na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g cukru (krupice)
  • 200 ml vody
  • 50 ml oleje
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
  • 1 čajovou lžičku jedlé sody
  • 1/2 čajové lžičky instantní kávy
  • 4 polévkové lžíce kakaa
  • 1 polévkovou lžíci citronové šťávy
  • špetku soli

na polevu:

  • 200 g hořké čokolády
  • 250 ml zakysané smetany

Postup:

  1. V míse smícháme mouku, sodu, lžičky kakaa a špetku soli.
  2. Dobře promícháme.
  3. Poté rozšleháme olej, vodu, citronovou šťávu a také cukr a instantní kávu.
  4. Můžeme použít mixér.
  5. Následně přisypeme sypkou hmotu a opět dobře vyšleháme.
  6. Dortovou formu vymažeme máslem a nalijeme těsto.
  7. Pečeme asi 45 minut na 180 stupňů.
  8. Po vychladnutí vytáhneme z formy a pomažeme polevou.
  9. Tu si připravíme tak, že ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu a pomalu do ní vmícháme zakysanou smetanu.

Tip: Pokud jste opravdoví milovníci čokolády, doporučujeme místo kakaa rozlámat do těsta ještě jednu hořkou čokoládu. Rozpuštěná chutná v dortu výborně.

Související

  • Křehký makový koláč

    Než se pustíme do dnešního receptu, pojďme si připomenout, jak je právě mák, který je hlavní ingrediencí, pro naše tělo užitečný. 

  • Domácí čokoládová švestková pomazánka

    Sladká pomazánka? Ano, může být! Dnes si s Apetýtem můžete pochutnat na čokoládové švestkové pomazánce.

  • Borůvkový koláč

    Před tím, než se pustíte do dnešního receptu z Apetýtu, musíte si zajít do lesa, případně na trh.