Dýňový kompot

Tento apetýtový recept potěší příznivce dobrot z dýně, velkolepá úroda si zaslouží dobré zpracování!

Originální recept zazněl i v Babských radách. My vám prozradíme, jak doma připravit dýňový kompot. Pojďme na to krok za krokem.

Postup:

  1. Velkou dýni nakrájíme vlnkovým nožem na čtverečky.
  2. Podle množství dýně si připravíme octovou vodou (vždy 1/4 l octa na 1 litr vody).
  3. Necháme odležet v nálevu přes noc.
  4. Slijeme a necháme okapat.
  5. Vaříme ve sladké vodě do zesklovatění (1 kg cukru na 1 l vody).
  6. Ještě horké dáme do sklenic k zavaření.
  7. Do každé skleničky dáme na dno jedno kolečko citronu a nahoru jeden hřebíček a kousek celé skořice.
  8. Zalijeme sladkou šťávou, v které jsme dýni vařili a sterilizujeme.

Související

  • Jemná polévka z dýně

    V dnešním Apetýtu vám přinášíme recept na dýňovou polévku.

  • Bramboráky s dýní

    Filmový i kulinářský tip. Takové jsou středeční recepty. Ve filmu se tentokrát vydáme do roku 1982 na expedici Apalucha.  

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

Zločin na Zlenicích hradě

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...