Citronovo-česneková játra
V Apetýtu si posvítíme tentokrát na spojení netradičních chutí. Recept na citronovo-česneková játra toho je důkazem. Pozor, játra v tomhle případě nesmažíme příliš dlouho, vysušila by se.
Seznam surovin:
- 500 g kuřecích jater
- 2 lžíce oleje
- 300 g těstovin
- 4 stroužky česneku
- 150 ml kuřecího vývaru
- 100 g parmezánu
- 3 lžíce zakysané smetany
- špetka strouhané citronové kůry
- špetka muškátového oříšku
- sůl, pepř
- pažitka na ozdobu
- čerstvá kůra z citronu (nejlépe v bio kvalitě)
Postup:
- Játra omyjeme, osušíme, nakrájíme na malé kousky a zprudka opečeme na oleji, mezitím dáme vařit těstoviny. Hotová jatýrka vyjmeme a uchováme v teple.
- Na oleji, ve kterém jsme je smažili, orestujeme i prolisovaný česnek, přilijeme kuřecí vývar, necháme rozpustit parmezán, vmícháme zakysanou smetanu a vše ochutíme strouhanou citronovou kůrou, muškátovým oříškem, solí a pepřem.
- Uvařené těstoviny slijeme, játra smícháme s omáčkou a podáváme posypané čerstvou pažitkou. Zdobíme čerstvou citronovou kůrou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.