Svatební koláčky z Cvrčovic

Podle starého rodinného receptu naší posluchačky Vlaďky Sládkové.

Budeme potřebovat:
250 ml mléka
250 g hrubé mouky
125 g polohrubé mouky
125 g hladké mouky
200 g másla
160 g cukru
vanilkový cukr
30 g kvasnic
4 žloutky
60 ml rumu
60 ml oleje
citrónová kůra

Postup:
1. V hrníčku ohřejeme mléko přibližně na 35 stupňů, přidáme droždí, lžičku cukru, lžičku mouky a necháme vzejít kvásek.

2. V míse smícháme všechny prosáté mouky, sůl, zbytek cukru, vanilkový cukr, citrónovou kůru, žloutky, rum, olej a kvásek.

3. Vypracujeme lepivé těsto a necháme nakynout.

4. Pomocí malé lžičky tvarujeme z těsta drobné koláčky a pokládáme na pomoučený vál.

5. Těsto plníme tvarohovou, povidlovou, makovou, nebo ořechovou nádivkou a zabalené buchtičky klademe na vymaštěný plech jednu vedle druhé.

6. Nakonec pořádně pomastíme sádlem. Po upečení jdou koláčky hezky od sebe. Pocukrujeme a můžeme podávat.

autor: Monika Brindzáková