Starý sýr

Z dob starověkého Egypta a Řecka se dochovaly doklady o tom, že se na výrobu sýra používaly dva základní postupy zpracování mléka.

Buď se nechalo jednoduše zkvasit na jogurt či kefír, anebo se po zkvašení oddělila syrovátka a zbylá sýřenina se ukládala do speciálních nádob, ošatek nebo plátěných pytlů, ve kterých zrála na sýr. My vám v dnešních apetýtových receptech nabízíme tip na takzvaný Starý sýr, který jsme vybrali z Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku.

Budete potřebovat:

  • 400 g tvrdého tvarohu
  • lžička soli
  • lžička kmínu
  • špetka pepře
  • 3-4 lžíce světlého piva

Postup:

  1. Tvaroh rozdrobíme do kameninového hrnce, osolíme, opepříme, okmínujeme, pokropíme pivem, promícháme a dobře zakryjeme pokličkou, plátenkem nebo pergamenovým papírem.
  2. Necháme 2-3 dny odležet na chladnějším tmavém místě.
  3. Promícháme a podle chuti přisolíme nebo opepříme.
  4. Podáváme s tmavým chlebem a máslem.