Brynzový koláč

Za čtvrtečním receptem Apetýtu míříme na Slovensko. Nabídneme vám slaný moučník. Je jednoduchý a bude vám chutnat, ať už teplý, nebo druhý den na studeno.

Hlavní ingrediencí je brynza – měkký, míšený a solený sýr vyráběný z hrudkového ovčího mléka, někdy i kravského či kozího. Na Slovensku se začala podomácku vyrábět nejspíš vlivem Valachů v 15 století. V 18. století vznikly u našich východních sousedů slavné brynzárenské manufaktury. 

Zajímavý je postup samotné výroby. Mléko se nechá takzvaně zaschnout, čímž vznikne hrudkový sýr. Ten se přenese do brynzárny, kde se třídí a umývá vodou. Poté se nechá vyzrát při 20 °C v sýrařských vanách. Následně se z tohoto sýra odstraní kůra, vytlačí se z něj přebytečná tekutina (syrovátka) a rozdrtí se. Rozdrcená bílá hmota se posolí a rozetře na válcích.

Ingredience
  • 1 balíček listového těsta
  • 250 g brynzy
  • 250 g tvrdého sýru
  • 500 g tvarohu
  • 3 lžíce kopru
  • 1 vejce

U Slováků je to velmi oblíbená součást jídelníčku. Čerstvá brynza je skvělá jen s najemno nakrájenou cibulku, natřená v silné vrstvě na pořádný krajíc chleba.

Vy se můžete pustit do slíbeného pečení brynzového koláče.

Postup:

  1. Těsto rozdělíme na poloviny.
  2. Jednu vyválíme a dáme na plech s pečícím papírem.
  3. Z brynzy, tvarohu, sýru a kopru umícháme hladkou náplň a rozetřeme ji na těsto.
  4. Vyválíme druhou polovinu těsta a přiklopíme těsto s náplní.
  5. Okraje přitlačíme, povrch jemně propícháme vidličkou a potřeme rozšlehaným vajíčkem.
  6. Pečeme 45 minut v troubě rozehřáté na 180 stupňů.

Související

  • Jáhlové knedlíky bez masa

    Je libo nějakou bezmasou dobrotu? Jednou z ingrediencí, kterou budete u tohoto receptu určitě potřebovat, jsou jáhly.

  • Slovenská kapustnica

    Se čtvrtečním Apetýtem zavítáme opět na Slovensko. Připravíme si jídlo, které je tradiční součástí štědrovečerní večeře i silvestrovských oslav. Zasytí i zahřeje!

  • Sýrové kuličky

    V dnešním Apetýtu sáhneme po jednoduché, slané pochutině, kterou můžete nabídnout návštěvě nebo připravit na rodinou oslavu.