Brynzový koláč

Za čtvrtečním receptem Apetýtu míříme na Slovensko. Nabídneme vám slaný moučník. Je jednoduchý a bude vám chutnat, ať už teplý, nebo druhý den na studeno.

Hlavní ingrediencí je brynza – měkký, míšený a solený sýr vyráběný z hrudkového ovčího mléka, někdy i kravského či kozího. Na Slovensku se začala podomácku vyrábět nejspíš vlivem Valachů v 15 století. V 18. století vznikly u našich východních sousedů slavné brynzárenské manufaktury. 

Zajímavý je postup samotné výroby. Mléko se nechá takzvaně zaschnout, čímž vznikne hrudkový sýr. Ten se přenese do brynzárny, kde se třídí a umývá vodou. Poté se nechá vyzrát při 20 °C v sýrařských vanách. Následně se z tohoto sýra odstraní kůra, vytlačí se z něj přebytečná tekutina (syrovátka) a rozdrtí se. Rozdrcená bílá hmota se posolí a rozetře na válcích.

Ingredience
  • 1 balíček listového těsta
  • 250 g brynzy
  • 250 g tvrdého sýru
  • 500 g tvarohu
  • 3 lžíce kopru
  • 1 vejce

U Slováků je to velmi oblíbená součást jídelníčku. Čerstvá brynza je skvělá jen s najemno nakrájenou cibulku, natřená v silné vrstvě na pořádný krajíc chleba.

Vy se můžete pustit do slíbeného pečení brynzového koláče.

Postup:

  1. Těsto rozdělíme na poloviny.
  2. Jednu vyválíme a dáme na plech s pečícím papírem.
  3. Z brynzy, tvarohu, sýru a kopru umícháme hladkou náplň a rozetřeme ji na těsto.
  4. Vyválíme druhou polovinu těsta a přiklopíme těsto s náplní.
  5. Okraje přitlačíme, povrch jemně propícháme vidličkou a potřeme rozšlehaným vajíčkem.
  6. Pečeme 45 minut v troubě rozehřáté na 180 stupňů.

Související

  • Jáhlové knedlíky bez masa

    Je libo nějakou bezmasou dobrotu? Jednou z ingrediencí, kterou budete u tohoto receptu určitě potřebovat, jsou jáhly.

  • Slovenská kapustnica

    Se čtvrtečním Apetýtem zavítáme opět na Slovensko. Připravíme si jídlo, které je tradiční součástí štědrovečerní večeře i silvestrovských oslav. Zasytí i zahřeje!

  • Sýrové kuličky

    V dnešním Apetýtu sáhneme po jednoduché, slané pochutině, kterou můžete nabídnout návštěvě nebo připravit na rodinou oslavu.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

Karel Klostermann Ze světa lesních samot

Ze světa lesních samot

Koupit

Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.